Oost- en West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant verbieden scholen en jeugdbewegingen bereide maaltijden of andere producten aan huis te bezorgen

De gouverneur van Oost-Vlaanderen Carina Van Cauter verbiedt verenigingen maaltijden huis aan huis te bezorgen. Door de huidige lockdown zagen heel wat verenigingen hun mosselsoupers of spaghetti-avonden in het water vallen en zij probeerden daar een mouw aan te passen maar dat mag nu niet meer. Het kan nog wel via traiteurs of andere bedrijven die wel thuis mogen leveren. West-Vlaanderen nam al eerder een dergelijk besluit, Vlaams-Brabant volgt vandaag. De gouverneurs willen op die manier coronabesmettingen in bijvoorbeeld scoutslokalen en bij deur aan deur bezorgingen tegengaan.

In het ministerieel besluit van 1 november ll. dat de strengere coronaregels juridisch vastlegt, staat in artikel 5 letterlijk: “Huis-aan-huis- en leurdersactiviteiten, van welke aard dan ook, zijn verboden.” Volgens Yves Stevens van het federale crisiscentrum wil dat zeggen dat elke verkoop van producten aan huis door wie dan ook niet is toegestaan.

Met 20 mensen maaltijden verpakken in een scoutslokaal en daarna met eigen vervoer afleveren bij de sympathisanten? Een kerstrozenactie organiseren en aan huis leveren? Niet echt coronaveilig

Er is echter, zo blijkt, een feitelijke en juridisch verschil tussen het huis aan huis "verkopen" en "bezorgen". Wat als pakweg een scoutsvereniging of school maaltijden of andere producten verkoopt via een website en dan aan huis bezorgt? Velen passen deze praktijk toe en daar hebben ze hun redenen voor. 

Verenigingen en NGO’s zien hun inkomsten door corona al een tijd teruglopen en ze hebben die centen écht wel nodig om hun werking te financieren, maar gezellige mosselsoupers en spaghetti-avonden zijn niet meer mogelijk. Waarom dan niet aan huis leveren en toch het noodzakelijke centje bijverdienen? 

Is dat in lijn met de geest en de letter van het ministerieel besluit? Veel burgemeesters in Vlaanderen vinden van niet en trokken afgelopen week aan de alarmbel. Met 20 mensen maaltijden verpakken in een lokaal en daarna met eigen vervoer afleveren bij de sympathisanten? Een kerstrozenactie organiseren en aan huis leveren? Dat druist in tegen de geest van het ministerieel besluit, dat ook bepaalt dat je met niet méér dan vier mensen (buiten) mag samenkomen.

(c) Eén, Dagelijkse kost, mmmm..!

Carina Van Cauter, gouverneur van Oost-Vlaanderen, vaardigt dan ook een ‘politioneel besluit’ uit dat vanaf maandag 9 november van kracht wordt. Acties van verenigingen kunnen perfect maar mensen moeten bestellen en betalen via de website of het telefoonnummer van de vereniging. De bestellingen gaan dan naar een commercieel bedrijf (cateraar, traiteur, tuincentrum, etc) en het zijn deze bedrijven die hetzij aan huis leveren hetzij hun deuren mogen open zetten voor het afhalen van de producten.

Organiseer je actie via een website of telefoonnummer en laat je producten leveren door een bedrijf dat daarvoor de toestemming heeft, zoals een traiteur

Tijdens het overleg met de provincies signaleerden heel wat burgemeesters originele initiatieven van verenigingen die hun jaarlijkse eetfestijnen moesten schrappen door de nieuwe lockdown. "Dat gaat van echte maaltijden die aan huis worden bezorgd, tot wafels, pannenkoeken of zelfs toiletpapier", verduidelijkt de gouverneur. "Men is heel vindingrijk. Dat is ook fijn, alleen moeten we ervoor zorgen dat dit veilig kan gebeuren.  We willen net te nauwe contacten vermijden. We willen voorkomen dat het virus zich verder verspreidt."

Het verbod gaat vanaf maandag in en duurt voorlopig tot en met 13 december, gelijklopend met de nationale maatregelen. Van Cauter heeft wel begrip voor de scholen en verenigingen, het is voor hen in deze tijden niet makkelijk. De Vlaame overheid heeft dan ook onlangs een steunpakket van 1 miljoen euro verdeeld aan de gemeenten en steden zodat ze het lokale verenigingsleven kunnen steunen. 

In West-Vlaanderen bestaat het besluit al sinds 2 november, in Vlaams-Brabant heeft de gouverneur de regel vanaf vandaag afgekondigd. In die laatste provincie is er wel een nuance: het besluit van de gouverneur verbiedt verenigingen om samen in een keuken maaltijden te bereiden, ze moeten daarvoor een erkende traiteur inschakelen. Het besluit laat echter wel toe dat de kopers de maaltijden daarna bij de vereniging zelf komen afhalen.

We begrijpen dat de veiligheid primeert, maar het is natuurlijk nog maar eens een domper op alle activiteiten die gepland waren
Jo Dedeurwaerder, directeur basisschool in Bavegem

De directeur van basisschool "Klimop" in Bavegem, in Oost-Vlaanderen, schrok toen hij het nieuws hoorde. De school heeft samen met de leerlingen en de ouders net 500 zuivelpakketten verkocht om aan huis te leveren. Directeur Jo Dedeurwaerder: "De subsidies van de overheid zijn ontoereikend om onze bouwwerken te financieren of om onze schoolbus te laten rijden, en ik denk dat wij jaarlijks toch ongeveer 20.000 euro verzamelen via een eetfestijn of via een barbecue, we begrijpen dat de veiligheid primeert, maar het is natuurlijk nog maar eens een domper op alle activiteiten die gepland waren."

Meest gelezen