Videospeler inladen...

Griepvaccins voorbehouden voor risicopatiënten

Voorlopig kunnen enkel risicopatiënten nog een griepvaccin krijgen. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid beslist. Het gaat daarbij vooral om 65-plussers, chronisch zieke mensen, zwangere vrouwen en het zorgpersoneel. 

België heeft dit jaar 2,9 miljoen vaccins tegen de griep, waarvan ongeveer de helft al is verdeeld aan patiënten en artsen om risicopatiënten te vaccineren. De overgebleven vaccins worden nu ook gereserveerd voor risicopatiënten.

Door de coronapandemie zijn meer mensen geneigd om zich te laten inenten tegen de griep. "Mensen zijn bezorgd door corona. Voor de griep bestaat er een vaccin, dus willen meer mensen zich laten vaccineren", aldus Lieven Zwaenepoel van de Apothekersbond. 

Het gevolg? Lange wachtrijen bij de apothekers. Het aantal beschikbare vaccins is echter niet genoeg om iedereen in te enten. Risicopatiënten krijgen dus voorrang om te voorkomen dat er te weinig vaccins zijn voor die kwetsbare groep. 

Binnen een maand wordt bekeken of gezonde 50-plussers wel nog verder worden ingeënt tegen de griep. Zeker is dat de rest van de bevolking zich niet meer kan laten inenten tegen de griep. Op 15 november ging normaal de tweede fase van het vaccinatieplan in, waarbij de rest van de bevolking zich kon laten inenten. Die tweede fase wordt nu geannuleerd.  

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen