Herfstvakantie in de Genkse bibliotheek:"Vaste lezertjes blijven komen, volwassenen kiezen steeds meer voor e-books"

Tijdens deze periode zijn veel openbare plekken gesloten. Maar de bibliotheken horen daar niet bij en mogen dus nog leesgierige mensen ontvangen.

Nu elke openbare plek achter slot en grendel zit, is de bibliotheek zowat het enige toevluchtsoord voor wie ontspanning zoekt. Toch ontvangen ze in Genk niet meer boekenwurmen dan tijdens een normale herfstvakantie. “Wel merken dat er meer aanmeldingen zijn. Volwassen lezers zijn vooral geïnteresseerd in het digitale aanbod, geheel coronaproof!”, zegt Jan Colla, stafmedewerker van de Genkse bibliotheek.

Tot de grote vreugde van boekenliefhebbers, besliste de regering dat bibliotheken mogen open blijven. Maar volgens Jan Colla was er vorig weekend toch een kort moment van paniek. “Sommige mensen wilden nog snel een voorraadje inslaan, omdat ze vreesden dat we de deuren spoedig zouden sluiten. Er was dus sprake van een korte piek. Gelukkig bleek die bezorgdheid nergens voor nodig. De bibliotheek van Genk blijft toegankelijk, en is door de grote capaciteit ook daadwerkelijk een veilige plaats. Ondanks het feit dat een fysiek bezoek helemaal coronaproof is, merken we dat het lenen van e-boeken in de lift zit.”

Belevingsplek

De 10-jarige Elena geeft aan dat er toch heel wat boeken uit het assortiment verdwenen zijn. “Ik merk dat er afgelopen weekend veel kinderen al goede boeken hebben gehaald”, zegt ze. “Mama en ik gaan regelmatig naar de bibliotheek. Een uitje naar de bib is voor ons niet alleen maar een boek kiezen. Dit is een belevingsplek met voorlees,- knutsel en speelmomenten. Normaal gezien mogen we met z’n allen lezen op het grote knuffelkonijn of op de stoeltjes in de hoek. Jammer genoeg valt dat nu allemaal weg. Al ben ik natuurlijk blij dat we lekker kunnen blijven lezen.”

Meest gelezen