De nieuwe "Homo Universalis" is bekend: Preben (34) uit Gent is de winnaar

De winnaar van de "Iedereen Beroemd"-rubriek "Homo Universalis" is bekend: Preben (34) uit Gent volgt op de erelijst 2 winnaars uit West-Vlaanderen op. Hij heeft het gehaald na een spannend finalespel van een andere Oost-Vlaming, Stijn (39) uit Lochristi. De opdracht was simpel, maar verraderlijk: vanuit stilstand zonder afstoot beginnen schommelen en een toren dozen omverduwen. Preben wint - net als de vorige winnaars - 1 jaar gratis reizen, al wordt er in coronatijden een kleine mouw gepast aan die prijs.

Tijdens de opnames van de finaleproef tussen Preben en Stijn waren de 98 andere kandidaten van dit seizoen aanwezig om te supporteren. Weliswaar met mondmasker en met respect voor de afstandsregels. Preben en Stijn mochten elk 2 supporters meenemen. De moeder en vriendin van Preben deelden mee in de feestvreugde. De schommelproef start nogal stroef voor beide finalisten, maar Preben vindt als eerste een goed ritme en kroont zich zo tot "Homo Universalis".

Bekijk de laatste uitdaging voor Preben hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Toen ik hoorde dat het een fysieke proef was, voelde ik een kans op de overwinning. 

Preben, kersvers "Homo Universalis"

"Ik was echt dankbaar dat ik de finale met Stijn mocht spelen. De stress was helemaal van me afgevallen", reageert Preben. "Toen ik hoorde dat de finale een fysieke proef was, voelde ik een kans op de overwinning. Maar ik durfde nog niet hardop dromen. De proef zelf liep niet van een leien dakje: die schommel wilde maar niet bewegen. Ik merkte op dat Stijn ook niet verder kwam. Ik herdacht mijn aanpak, had de sleutel tot beweging gevonden, en voelde dat ik ging winnen."

Met zijn vele tattoo's en opvallende hobby's als lederbewerking en vissen op zee viel Preben van bij het begin op als kandidaat. Op stresserende of belangrijke momenten was hij vaak het best in staat om zijn kalmte te bewaren. De beruchte zumbaproef werd hem bijna fataal, al danste Preben toen met veel enthousiasme - en met succes - de herkansingsronde.

"Ik vind van mezelf dat ik nergens in uitblink, maar toch alles een beetje kan (lacht). Maar ik had in geen duizend jaar gedacht dat ik kon winnen. Mijn sterkste punt is dat ik rustig kan blijven: ik denk dat ik dat mede te danken heb aan mijn job: ik kom in veel stresssituaties waar je aan veiligheid en gezondheid moet denken. Ook omdat ik stotter heb ik van jongs af aan in veel situaties mijn cool moeten kunnen bewaren", aldus Preben.

Wat doe je met een reischeque in een coronajaar?

Als prijs krijgt de kersverse "Homo Universalis" een reischeque, goed voor één jaar gratis reizen. Kleine kanttekening: door de coronacrisis zijn reizen naar het buitenland nu zo goed als onmogelijk. Daarom zijn de reisvoorwaarden voor Preben iets flexibeler dan bij vorige winnaars, horen we bij Eén.

De reischeque is nog altijd een jaar geldig, maar dat jaar gaat pas in, vanaf het moment dat Preben op zijn eerste reis vertrekt. Na zijn winst heeft hij nog 6 maanden de tijd om die eerste vakantie te boeken. In de praktijk geldt zijn reischeque dus 1,5 jaar in plaats van 1 jaar. "Hopelijk gaat het virus snel liggen, en kunnen mijn vriendin en ik er een mooi jaar van maken", zegt Preben daar zelf over.

Meest gelezen