AFP or licensors

Kosovaarse president Hashim Thaçi neemt ontslag na aanklacht oorlogsmisdaden

In Kosovo heeft president Hashim Thaçi ontslag genomen, omdat hij voor het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag moet verschijnen. Thaçi wordt officieel aangeklaagd voor oorlogsmisdaden in de strijd tegen het Servische bestuur in de jaren 90. Eerder dit jaar was de president ook al verhoord door dat tribunaal. 

De Kosovaarse president Thaçi moet voor het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag verschijnen, dat is een internationale rechtbank die misdaden onderzoekt tijdens de oorlogen in het voormalige Joegoslavië. Thaçi was in de Kosovo-oorlog eind jaren 90 hoofd van het UCK, een militie van etnische Albanezen, die streed tegen het Servische bestuur. 

Eerder dit jaar was president Thaçi al verhoord door dat tribunaal, maar nu blijkt dat hij wordt aangeklaagd. Aanklagers beschuldigen hem ervan verantwoordelijk te zijn voor bijna 100 moorden, verdwijningen, vervolgingen en martelingen van Albanees-Kosovaarse tegenstanders, Serviërs en Roma. 

Hij zei begin dit jaar al dat hij "onmiddellijk" zou aftreden als er een formele aanklacht zou volgen bij het tribunaal. Thaçi zegt vandaag dat hij zijn ontslag neemt "om de integriteit van het presidentschap van Kosovo te beschermen". Dit kondigt hij aan op een persconferentie in de Kosovaarse hoofdstad Pristina. Daarnaast ontkent hij dat hij misdaden heeft begaan.

President Thaçi is een van de vele politici die zijn aangeklaagd voor zulke oorlogsmisdaden. Onder hen is ook Kadri Veseli, de leider van de partij van Thaçi, de Democratische Partij van Kosovo. Ook voormalig premier Ramush Haradinaj nam vorig jaar ontslag nadat hij werd beschuldigd van oorlogsmisdaden. 

Conflict 1998 - 1999

Het Kosovaars Bevrijdingsleger (UCK) streed voor een onafhankelijk Kosovo. De activiteiten van het UCK tegen de Servisch/Joegoslavische troepen leidden vanaf 1998 tot een burgeroorlog. Er kwamen tijdens het conflict meer dan 13.000 mensen om het leven of raakten vermist.

Begin 1999 vond een internationale vredesconferentie plaats in het Franse kasteel van Rambouillet, waar de Kosovaren vertegenwoordigd waren door Hashim Thaçi, intussen de leider van het UCK. Die conferentie mislukte, en eind maart 1999 begon de NAVO met bombardementen op doelwitten in toenmalig Joegoslavië (Servië en Montenegro). Albanese Kosovaren werden toen door de Servische troepen massaal verdreven uit Kosovo. 

De bombardementen van de NAVO-troepen duurden 78 dagen. Daarna keerden de Kosovaren terug en begonnen ze wraakacties tegen de Servische bevolking. Onder meer op die wraakacties hebben de aanklachten van het Joegoslavië-tribunaal betrekking. 

Kosovo onafhankelijk

In 2008 verklaarde Kosovo zich onafhankelijk, maar het land wordt niet erkend door Servië. Hashim Thaçi werd in 2008 eerst premier van Kosovo en in 2016 werd hij president. Na meer dan 12 jaar mee aan de macht te zijn, treedt hij nu dus af als president. 

Meest gelezen