VKA

LIVEBLOG: Ziekenhuizen kunnen een beroep doen om niet-gekwalificeerde verzorgers, 1.412 mensen op intensieve zorg

Ziekenhuizen zullen tijdelijk een beroep kunnen doen op niet-gekwalificeerde verzorgers voor bepaalde verpleegkundige taken. Dat is in de Kamer beslist. Voortaan zullen er ook sneltesten worden gebruikt voor het testen van mensen op COVID-19. De voorbije week zijn er gemiddeld 680 coronapatiënten per dag opgenomen in het ziekenhuis, dat is 15% meer dan de week daarvoor. Er liggen 7.405 mensen in het ziekenhuis, 1.412 van hen liggen op een afdeling intensieve zorg, dat aantal stijgt nog dag na dag.  Het gemiddeld aantal nieuwe besmettingen blijft wel licht dalen. Volg al het coronanieuws in onze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Het coronatestbeleid wordt versterkt door het invoeren van sneltesten

De ministers van Volksgezondheid zijn het eens geworden over een strategie om voortaan ook sneltesten te gebruiken in de strijd tegen het coronavirus. Het gaat om antigeentesten die na 15 tot 20 minuten een betrouwbaar resultaat geven. Ze zullen in eerste instantie gebruikt worden in de spoedafdelingen van de ziekenhuizen, de triage- en afnamecentra en bij de huisarts.

Lees meer in dit artikel:

1.412 mensen op intensieve zorg, aantal nieuwe besmettingen opnieuw licht gedaald

  • De voorbije week zijn er gemiddeld 680 coronapatiënten per dag opgenomen in het ziekenhuis, dat is 15% meer dan de week daarvoor. 
  • Er liggen op dit moment in totaal 7.405 mensen in het ziekenhuis. 
  • 1.412 mensen hebben intensieve verzorging nodig, dat aantal stijgt nog dag na dag. 
  • Gisteren werden 653 mensen opgenomen in het ziekenhuis, 673 mensen mochten het ziekenhuis verlaten. 
  • Gemiddeld sterven er in ons land nu elke dag 147 mensen per dag aan Covid-19, ook dat is een stijging. 
  • In totaal zijn sinds het begin van de crisis nu al 12.331 mensen gestorven als gevolg van het coronavirus. 
  • Het gemiddeld aantal nieuwe besmettingen blijft wel licht dalen. In de week van 26 oktober tot en met 1 november werden gemiddeld 14.091,7 besmettingen per dag genoteerd. Dat is een daling met 6% in vergelijking met een week eerder.

Op 21 oktober werd de teststrategie aangepast. Sinds die dag worden alleen mensen getest die een hoogrisicocontact hadden of terugkeerden uit een rode zone én symptomen vertonen. Heb je geen symptomen, dan moet je tien dagen in quarantaine gaan.

U kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdens en ziekenhuisopnames terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Videospeler inladen...

UZ Leuven heeft donderdag hoogste aantal coronapatiënten op ICU sinds start pandemie

Het UZ Leuven telt vandaag zestig COVID-19-patiënten op intensieve zorg: dat is het hoogste aantal sinds de start van de pandemie. "En we verwachten de komende weken nog een verdere stijging", zegt hoofdarts Gert Van Assche. Het vinden van gekwalificeerd personeel blijft de grootste uitdaging. In april piekte het aantal ziekenhuisopnames in het UZ Leuven op 54 patiënten op intensieve zorg.

We creëren dagelijks extra capaciteit door bedden bij te plaatsen, maar de grootste uitdaging blijft het vinden van gekwalificeerd personeel", zegt Van Assche. Het ziekenhuis krijgt ondertussen ook hulp van studenten verpleegkunde en geneeskunde, en ook spontane vrijwilligers bieden zich aan. "Maar de expertise die op een ICU-afdeling gevraagd wordt, kan je niet zomaar verwachten van een student."

Jeugdwerkers gaan in gesprek met jongeren in Borgerhout

In Antwerpen zijn jeugdwerkers op pad om jongeren aan te moedigen zich aan de coronamaatregelen te houden. Het is herfstvakantie en die duurt twee keer zo lang als gewoonlijk, maar door de nieuwe lockdown zijn er maar weinig dingen die jongeren kunnen doen. 

Videospeler inladen...

Nieuw record van besmettingen in Italië en Frankrijk

In Italië is het aantal nieuwe coronabesmettingen per dag naar een nieuw record gestegen. De gezondheidsautoriteiten registreerden meer dan 34.500 nieuwe besmettingen in 24 uur tijd.

 In totaal tellen de autoriteiten van het land met 60 miljoen inwoners nu bijna 825.000 besmettingen met het virus. Het aantal COVID-19-doden nam ook duidelijk toe tot 445 op één dag.

Aan de gevolgen van het Sars-CoV-2-virus stierven sinds februari volgens officiële cijfers bijna 40.200 mensen in Italië. Om de virusgolf onder controle te krijgen, wordt vanaf morgen een nachtelijk uitgaansverbod van kracht. Voor verscheidene regio's kondigde de regering in Rome een gedeeltelijke lockdown af.

Ook in Frankrijk is er een nieuw record aan besmettingen vastgesteld. In 24 uur werden 58,046 nieuwe besmettingen opgetekend. Het gaat om het tweede record in vier dagen tijd.

Het aaantal doden in Frankrijk steeg met 363 tot 39.037. Het gemiddelde aantal overlijdenes tijdens de laatste zeven dagen bedraagt 431.

België behoort nog altijd tot Europese top qua testcapaciteit

Ondanks de veranderde teststrategie worden er nog altijd erg veel mensen getest op het coronavirus, zegt Katrien Lagrou, hoofd van het referentielaboratorium van UZ Leuven. "Het vinden van het juiste en voldoende materiaal blijft een uitdaging, maar we zijn creatief in het bedenken van oplossingen."

"We behoren echt tot de Europese top als het gaat om het testen van mensen", zegt Lagrou. "De capaciteit is enorm toegenomen in vergelijking met de eerste golf." Het was volgens Lagrou noodzakelijk om de teststrategie aan te passen. "Het werd gewoon niet meer haalbaar voor de testcentra. Zodra alles opnieuw meer onder controle is, kunnen we hopelijk weer asymptomatische mensen testen." Momenteel werkt een team onder leiding van Herman Goossens (UAntwerpen) aan een nieuwe teststrategie.

Deze week startte ook één van de superlabs van "platform bis" in UZ Leuven. Platform bis is een samenwerking tussen de federale overheid en acht Belgische universitaire ziekenhuizen, die op termijn elk zo'n 7.000 tests per dag gaan afnemen. "Maar het is niet omdat je veel test dat je geen maatregelen moet nemen", waarschuwt Lagrou. "Testen is geen wondermiddel, het is wel goed om uitbraken in bepaalde regio's snel te kunnen counteren, maar dan moeten maatregelen natuurlijk snel volgen."

ZOL Genk start met geautomatiseerde toegang en temperatuurmeting

Het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) in Genk is gestart met een geautomatiseerde toegang van de campus Sint-Jan. Daarbij gebeurt onder meer een temperatuurmeting van het voorhoofd en een controle op het dragen van een (chirurgisch) mondmasker.

Voor de toegang tot de campus Sint-Jan maakt het ZOL gebruik van een geavanceerd systeem met toegangspoortjes. Bezoekers die in het ziekenhuis voor een opname, raadpleging of onderzoek worden verwacht, ontvangen op voorhand een QR-code die gescand moet worden aan een toegangspoort.

   "We vragen om bij voorkeur een chirurgisch mondmasker te dragen, maar andere mondmaskers worden ook herkend door het systeem", zegt ZOL-woordvoerder Jurgen Ritzen. "De automatisering neemt de taak over van heel wat personeel dat al sinds maart aan de ingang staat, zodat die mensen opnieuw voor andere taken vrijgemaakt kunnen worden."

De toegangspoortjes lijken er na de coronacrisis een vaste plaats te krijgen. "We merken dat het heel goed werkt en dat mensen er heel snel vertrouwd mee zijn. We zien dat ook mensen van 80 jaar of ouder er hun plan mee trekken", aldus Ritzen. "Een bijkomend voordeel is dat het een extra beveiliging is voor mensen met slechte bedoelingen. Ook als COVID voorbij is, gaan we die poortjes houden."

Het ZOL heeft momenteel 93 coronapatiënten, van wie 25 op intensieve zorg. In het Jessa Ziekenhuis in Hasselt worden 77 coronapatiënten opgevangen, van wie 28 op intensieve zorg.

Brussel annuleert dan toch kerstmarkt en Winterpret: "Feestverlichting en kerstboom moeten hoop en perspectief geven"

De kogel is eindelijk door de kerk: Brussel annuleert dan toch de kerstmarkt. Met feestverlichting en de traditionele kerstboom op de Grote Markt zal er toch sfeer en gezelligheid zijn: "We hebben licht en magie nodig."

Lees meer in dit artikel:

Corona speelt Vlaamse bouwsector parten

Het gaat niet goed met de bouwsector in Vlaanderen en West-Vlaanderen heeft het meest te lijden. Dat blijkt uit de bouwbarometer. Dat is een instrument dat meet hoe het met de bouwsector is gesteld. De Bouwunie vraagt om de toonzalen weer te mogen openen en wil dat de regering minder voorwaarden koppelt aan de verlaging van de btw voor afbraak en heropbouw. 

Lees meer in dit artikel:

Meest gelezen