AFP or licensors

Joe Biden in toespraak: "We zullen winnen, we zijn al aan de slag", hij vergroot voorsprong in Georgia en Pennsylvania

Vier dagen na de Amerikaanse verkiezingen blijft het een nek-aan-nekrace tussen kandidaten Donald Trump en Joe Biden. Biden gaat ervan uit dat hij zal winnen, al moet "elke stem worden geteld" voor hem. Zittend president Trump is er op zijn beurt ook zeker van dat hij heeft gewonnen, al insinueert hij - zonder daarvoor bewijs te leveren - dat er fraude wordt gepleegd met de officiële resultaten. Volg alles op de voet in onze liveblog. 

KORT SAMENGEVAT
 • Het verschil tussen Joe Biden en Donald Trump is in cruciale staten héél klein.
 • Biden heeft de betere papieren en staat in de meeste strijdstaten nipt voor op Trump.
 • Het tellen van de stemmen duurt zo lang, omdat er nog heel wat stemmen per post moeten worden geteld.
 • Trump noemt de stemmen per post "illegaal", zegt dat hij eigenlijk al gewonnen heeft en spant rechtszaken aan.
 • Trump oogst heel wat kritiek met zijn uitspraken, van Amerikaanse media én van partijgenoten.

Ga verder naar de liveblog voor de updates van minuut tot minuut.

Joe Biden wint de Amerikaanse presidentsverkiezingen

 • Biden

  306
 • 270 kiesmannen
 • Trump

  232

Het belangrijkste nieuws op dit moment pinnen we bovenaan vast in onze liveblog. Daaronder vind je de meest recente updates. 

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Biden spreekt de natie toe: "De cijfers vertellen ons dat we gaan winnen"

Joe Biden heeft vanuit zijn woonplaats in Wilmington de natie toegesproken om 4.50 uur onze tijd. Hij herhaalde meermaals "we zullen winnen, dat vertellen de cijfers". "We hebben 74 miljoen stemmen, we verslaan president Trump met 4 miljoen stemmen", aldus een zelfverzekerde Biden.

De Democratische presidentskandidaat wees erop dat hij en zijn running mate Kamala Harris al aan de slag zijn gegaan. Ze zaten alvast samen om onder meer de coronapandemie te bespreken. "We kunnen nog levens redden", sprak hij de Amerikanen moed in. 

Ook riep Biden op tot geduld bij het wachten op de uitslag, en tot eendracht. Hij zei dat hij ook president wil zijn voor de mensen die niét op hem hebben gestemd. "We zijn misschien tegenstanders, maar geen vijanden", klonk het.

Momenteel heeft geen enkel groot nieuwsmedium in de VS voldoende staten aan Biden toegewezen opdat hij een meerderheid van 270 kiesmannen in het kiescollege zou hebben. Biden heeft al 253 kiesmannen achter zijn naam staan.

Mogelijk heeft hij deze toespraak op voorhand gepland, omdat hij dacht dat de grote nieuwsmedia de staat Pennsylvania met 20 kiesmannen tegen het tijdstip van zijn toespraak aan hem zouden hebben toegewezen. Hoewel hij aan de leiding staat in die staat, is dat echter nog niet gebeurd. 

Bekijk hier de volledige speech van Joe Biden met Kamala Harris naast hem:

Videospeler inladen...

Biden staat aan de leiding in meeste strijdstaten

Joe Biden staat aan de leiding in de belangrijke strijdstaat Pennsylvania die goed is voor 20 kiesmannen. Hij heeft er nu ruim 27.000 stemmen voorsprong op Trump. Als hij die staat effectief binnenhaalt, wint hij de presidentsverkiezingen. Huidig president Trump lag lange tijd aan de leiding in Pennsylvania, maar gisteren maakte Biden een stevige inhaalbeweging. Wel belangrijk om te vermelden is dat nog niet alle stemmen geteld zijn.

Het lijkt dus een herhaling van het scenario in Georgia waar 16 kiesmannen te verdelen zijn. Ook daar stond Trump lange tijd aan de leiding, maar intussen nam Biden die leidingspositie over met een voorsprong van ruim 4.000 stemmen. Maar ook hier zijn nog niet alle stemmen geteld en blijft het afwachten op het definitieve resultaat. In 2016 won Trump nog in Pennsylvania. Voor Biden is de staat "persoonlijk", hij groeide daar op.

Ook in strijdstaten Nevada en Arizona staat Biden aan de leiding met respectievelijk ruim 20.000 en bijna 40.000 stemmen. In North Carolina staat Trump ruim 76.000 stemmen voor op Biden.

OVERZICHT: Het blijft wachten op resultaten uit deze 6 staten

Al sinds gisterenavond is er geen enkele nieuwe staat toegewezen aan Donald Trump of Joe Biden. Sindsdien wachten we op resultaten uit zes staten. Alle ogen zijn momenteel gericht op Pennsylvania en Georgia. Hoever staat het? We geven een overzicht. 

 1. Georgia (16 kiesmannen): hier is het ontzettend spannend. Donald Trump lag hier lange tijd stevig aan de leiding, maar zijn voorsprong slonk de laatste uren zienderogen. In de loop van vrijdagochtend (Belgische tijd) is Joe Biden over Trump gesprongen, nu staat de Democraat nipt aan de leiding, melden verschillende Amerikaanse media. Nog niet alle stemmen zijn geteld in Georgia, maar als Biden de voorsprong vasthoudt en de staat wint, dan kan Trump geen 270 kiesmannen meer halen en kan hij hoogstens nog ex aequo komen met Biden. De kiesautoriteiten verwachten in de loop van vrijdag (Amerikaanse tijd) klaar te zullen zijn met tellen (dus vrijdagnamiddag, - avond of zaterdagnacht bij ons).
 2. Pennsylvania (20 kiesmannen): maar ook hier is het spannend aan het worden. Vrijdagnamiddag (Belgische tijd) is Biden over Trump gesprongen. Wint Biden in Pennsylvania, dan heeft hij genoeg kiesmannen/-vrouwen achter zich om president te worden. De kiesautoriteiten verwachten in de loop van vrijdag klaar te zullen zijn met tellen (dus vrijdag in de namiddag, avond of nacht bij ons).
 3. Arizona (11 kiesmannen): hier is het omgekeerde aan het gebeuren. Biden lag hier lange tijd fors aan de leiding en Fox News heeft de staat dinsdagnacht zelfs al aan Biden toegewezen, maar zijn voorsprong is hier aan het slinken. Het tellen kan nog enkele dagen duren, zeggen de lokale kiesautoriteiten.
 4. Nevada (6 kiesmannen): Biden ligt hier momenteel  aan de leiding, maar er is nog heel wat telwerk in deze staat. Het tellen kan nog enkele dagen duren, zeggen de lokale kiesautoriteiten.
 5. North Carolina (15 kiesmannen): Trump ligt momenteel nipt aan de leiding. De kans dat Biden het daar alsnog haalt, is volgens observatoren niet zo groot. Volledige resultaten worden pas tegen volgende week verwacht.
 6. Alaska (3 kiesmannen): Trump ligt hier momenteel fors aan de leiding. Niet zo verrassend: de staat ging op één verkiezing na in de jaren 60 ook telkens naar de Republikeinen. Ook hier kan het definitieve resultaat nog lang op zich laten wachten.

Wat zijn de verschillende scenario's?

Joe Biden staat er met 253 kiesmannen beter voor en heeft om het "magische getal" van 270 kiesmannen te bereiken minder staten "nodig". Met alleen Pennsylvania (20 kiesmannen) heeft hij de overwinning al binnen. Lukt dat niet, dan volstaan 2 van deze 4 staten: Arizona (11 kiesmannen), North Carolina (15 kiesmannen), Nevada (6 kiesmannen) en Georgia (16 kiesmannen).

Voor Donald Trump is het lastiger. Hij heeft nu 214 kiesmannen en heeft dus sowieso Pennsylvania (20 kiesmannen) nodig en daarbovenop 3 van de 4 eerder genoemde staten: Arizona (11 kiesmannen), North Carolina (15 kiesmannen), Nevada (6 kiesmannen) en Georgia (16 kiesmannen).

Ter herinnering: een presidentskandidaat moet dus 270 kiesmannen achter zijn naam hebben om officieel president te worden. Dit is de status op dit moment:

Joe Biden wint de Amerikaanse presidentsverkiezingen

 • Biden

  306
 • 270 kiesmannen
 • Trump

  232

En voor de volledigheid: deze staten zijn wel al ingekleurd. 

We krijgen veel opmerkingen van lezers, kijkers en luisteraars dat onze resultaten achterblijven op andere media. Het klopt dat sommige bronnen al meer staten rood of blauw gekleurd hebben dan wij bij VRT NWS. Dat komt omdat we absoluut zeker willen zijn of een staat aan Donald Trump dan wel aan Joe Biden kan worden toegekend. We baseren ons hiervoor op minstens twee grote Amerikaanse kanalen en ook andere persagentschappen. Maar maak u vooral geen zorgen, zodra we zekerheid hebben, krijgt u het resultaat meteen.

Hooggerechtshof: late stemmen Pennsylvania tijdelijk opzijleggen

Samuel Alito, de conservatieve rechter in het Hooggerechtshof, heeft uitspraak gedaan in een zaak aangespannen door de Republikeinse partij van Pennsylvania. Op bevel van Alito moeten kiesambtenaren in Pennsylvania de stemmen die pas ná de verkiezingsdag zijn binnengekomen apart bewaren.

De Republikeinen vechten in Pennsylvania aan dat stemmen die tot drie dagen na de verkiezingsdag aankomen geldig zijn, zoals het Hooggerechtshof van de staat eerder had beslist. Het opzijleggen is tijdelijk. Nu zal het voltallige Hooggerechtshof zich moeten buigen over de zaak. De verantwoordelijke in de staat, Kathy Boockvar, zei aan nieuwszender CNN dat het niet om genoeg stemmen gaat om de verkiezing te beïnvloeden.

In Pennsylvania is het tellen van de stemmen nog steeds aan de gang. Biden wint de presidentsverkiezingen als hij daar de meeste stemmen krijgt.

Trump waarschuwt Biden om niet de overwinning te claimen

De zittende president Donald Trump waarschuwt op Twitter zijn Democratische tegenganger. "Joe Biden moet niet valselijk het presidentschap opeisen", twittert Trump. "Ik kan dezelfde claim maken. De juridische strijd is nog maar net begonnen."

Het lijkt alsof Trump vreest dat Biden tijdens zijn aangekondigde toespraak aan het Amerikaanse volk over enkele uren de overwinning gaat opeisen. Volgens correspondent Tom Van de Weghe is die kans eerder klein. Hij zal vermoedelijk oproepen tot kalmte en rust todat alle stemmen geteld zijn.

Voorlopige tussenstand in de strijdstaten

Het verschil tussen Biden en Trump in de strijdstaten blijft flinterdun, rond 23.00 uur is dit de  voorlopige tussenstand:

 • Georgia (99% geteld): Biden (49,4%) staat 4.263 stemmen voor op Trump (49,3%)
 • Pennsylvania (96% geteld): Biden (49,5%) staat 14.451 stemmen (49,3%) voor op Trump
 • Nevada (92% geteld): Biden (49,7%) staat 20.137 stemmen voor op Trump (48,1%)
 • Arizona (93% geteld): Biden (49,9%) staat 39.769 stemmen voor op Trump (48,6%)
 • North Carolina (95% geteld): Trump (50,0%) staat 76.737 stemmen voor op Biden (48,6%)

Tom Van de Weghe: "Geen overwinningsclaim van Biden vannacht"

Vannacht spreekt de Democratische kandidaat Joe Biden het Amerikaanse volk toe. Tom Van de Weghe verwacht niet dat Biden dan al de overwinning claimt. "Hij zal wellicht nog eens zeggen dat iedereen op het proces moet vertrouwen."

Videospeler inladen...

Republikeinen in Pennsylvania vragen Hooggerechtshof late stemmen niet te laten tellen

De Republikeinen in strijdstaat Pennsylvania hebben het Hooggerechtshof gevraagd om de staat te bevelen geen actie te ondernemen met stembrieven die na de verkiezingsdag zijn aangekomen.

De staat gaf al het bevel om stembrieven die binnenliepen tussen woensdag 4 november en vrijdag 6 november, te scheiden van de stembrieven die ten laatste op verkiezingsdag (dinsdag 3 november) zijn aangekomen, in afwachting van een juridische beslissing.

De verantwoordelijke in de staat, Kathy Boockvar, zei aan CNN dat het niet om genoeg stemmen gaat om de verkiezing te beïnvloeden.

Arizona gaat nog heel weekend tellen

"Er moeten in strijdstaat Arizona nog 250.000 à 270.000 stemmen geteld worden", zegt Katie Hobbs die verantwoordelijk is voor de stembusgang in de staat aan CNN. "We verwachten nog heel het weekend te tellen. Tegen het einde van het weekend zou zo goed als alles moeten geteld zijn."

Georgia: "Focus blijft dat elke legale stem correct geteld wordt"

In de strijdstaat Georgia blijft het erg nipt tussen de twee kandidaten. Momenteel staat Biden er met bijna 1.600 stemmen voor op Trump. Het tellen gaat er onvermoeid verder, maar het zal volgens de lokale autoriteiten op enkele duizenden stemmen uitkomen. "Met zo’n kleine marge komt er wellicht een hertelling", zegt Brad Raffensperger van de staat Georgia. Hij herhaalt hiermee wat eerder al was aangekondigd.

De focus blijft volgens Raffensperger dat "elke legale stem correct geteld wordt". "We gaan  ons werk goed doen en de integriteit van de verkiezingen verdedigen, want het eindresultaat heeft grote gevolgen voor het hele land." Raffensperger zei ook dat alle mogelijke vragen over fraude of problemen bij het stemmen zullen worden onderzocht. "Ongeacht uit welke politieke hoek ze komen."

Karel De Gucht: "President Trump was aan het raaskallen"

Voormalig Europees commissaris Karel De Gucht vindt dat president Trump aan het raaskallen was tijdens zijn laatste persconferentie gisteravond. Dat zei hij in "De afspraak op vrijdag". Volgens De Gucht gaf Trump ook een verslagen indruk.

Videospeler inladen...

Nooit haalde kandidaat meer stemmen dan Biden

Volgens verschillende Amerikaanse media staat de teller voor Joe Biden nu al op meer dan 74 miljoen stemmen. Dat is 4,5 miljoen stemmen meer dan Barack Obama in 2008 haalde bij zijn eerste presidentsverkiezing. Nooit haalde een kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen meer stemmen. 

De teller loopt nog op, want er moeten nog miljoenen stemmen geteld worden. Zijn uitdager Donald Trump staat op bijna 70 miljoen stemmen. Zoals het er nu naar uitziet zal Biden dus de popular vote winnen. Of hij daarmee ook het presidentschap binnenhaalt, is nog afwachten. Daarvoor moet hij minstens 270 kiesmannen binnenhalen.

"Joe Biden" schrapt de Tiegemberg uit E3 Binckbank Classic (tot vreugde van wielrenner Oliver Naesen)

Het gebrek aan duidelijkheid over de Amerikaanse presidentsverkiezingen leeft uiteraard ook op sociale media. Ook in de sportwereld duiken parodieën op om een winnaar aan te duiden. En Oliver Naesen heeft zijn voorkeur al laten blijken.

Lees meer in dit bericht bij Sporza:

Twitter waarschuwt bij berichten over overwinning Biden

Twitter plaatst waarschuwingen bij berichten waarin de Democratische presidentskandidaat Joe Biden wordt aangeduid als "president-elect". De berichtensite meldt in zo'n waarschuwing dat "officiële bronnen mogelijk nog geen winnaar hadden aangewezen toen dit werd gepost".

Twitter probeert gebruikers te alarmeren als onjuiste informatie wordt gedeeld over de verkiezingen. Er verschenen ook waarschuwingen bij berichten van de president Donald Trump. Dat gebeurde onder meer bij een bericht waarin Trump beweerde dat hij makkelijk zou winnen als "legale stemmen" worden geteld. De berichtensite waarschuwde dat informatie in die tweet "mogelijk misleidend" is.

Niet alleen in strijdstaten gaat stemmen tellen traag

Het blijft nagelbijten in veel strijdstaten. Vooral omdat het tellen er tergend traag lijkt te gaan. Zowel in Arizona, Georgia, North Carolina, Nevada en Pennsylvania zijn ze nog druk in de weer met het tellen van de poststemmen, maar in al die staten is al meer dan 90 procent van de stemmen geteld.

Er zijn nog drie andere staten waar het tellen nog veel trager verloopt. In Californië is momenteel nog maar 77 procent van de stemmen geteld, nog 3,6 miljoen stemmen te tellen. In Maryland is 70 procent geteld, nog 949.000 stemmen te gaan. Beide staten zijn gezien de voorlopige uitslag al aan Biden toegewezen.

Het traagst gaat het voorlopig in Alaska. Amper 56 procent van de stemmen is er geteld, nog 194.000 moeten er geteld worden. Naar alle waarschijnlijkheid gaat Alaska naar Trump. Op één keer in de jaren 60 na heeft de staat nog nooit op een Democraat gestemd. Dat het er zo traag gaat, is niet omdat de stemmen daar per sleehond worden binnengebracht, melden de lokale verkiezingsautoriteiten met een mopje op Twitter.

Burgemeester Philadelphia: "Fraudebeschuldigingen van Trump ongegrond"

De burgemeester van Philadelphia (Pennsylvania), Jim Kenney, heeft beschuldigingen van president Donald Trump over verkiezingsfraude van de hand gewezen. Hij heeft het over "ongegronde beweringen". "Wat we hier in Philadelphia hebben gezien, is niet meer en niet minder dan democratie", aldus Kenney. "Onze stad steekt eruit als voorbeeld van hoe je een verkiezing correct moet organiseren."

Hoewel Biden op weg lijkt naar de overwinning, zijn de resultaten nog niet sluitend en durven Amerikaanse media nog geen definitieve winnaar uit te roepen. Voorlopig is er ook nog geen aanwijzing dat Trump een nederlaag zou toegeven en het staatshoofd gaf al aan dat hij de uitslag in meerdere staten zou aanvechten.

Trump: "Zal nooit opgeven te vechten voor u en onze natie"

President Donald Trump verandert zijn strategie om specifieke verkiezingsresultaten aan te vechten naar het in vraag trekken van het volledige verkiezingsproces. "We geloven dat het Amerikaanse volk volledige transparantie verdient in alle stemmentellingen en verkiezingscertificatie", aldus Trump op het Twitteraccount van zijn campagneteam. Hij oordeelt dat dit niet langer gaat om een enkele verkiezing. "Dit gaat om de integriteit van ons volledig verkiezingsproces."

De president haalde opnieuw uit naar de Democraten. "Van bij het begin hebben we gezegd dat alle legale kiesbrieven geteld moeten worden en alle illegale niet, maar bij elke stap hebben we tegenstand tegen dit basisprincipe gekregen door de Democraten." Hij stelt dit proces te zullen voorzetten via elk aspect van de wet. "Ik zal nooit opgeven te vechten voor u en onze natie", stelde hij nog.

Veerle De Vos: "Gaan aanhangers Trump eventuele nederlaag aanvaarden?"

Het blijft razend spannend in de staat Georgia. "Het verschil bedraagt maar 1.500 stemmen op een totaal van 5 miljoen stemmen", legt Veerle De Vos uit die ter plaatse is. "Er moeten nog zo’n 12.000 stemmen geteld worden." Er wordt in de staat sowieso herteld. "Dat gebeurt automatisch als het verschil kleiner is dan een half procent."

Voorlopig is het er nog rustig, maar de vraag is of dat zo blijft. "Gaan de aanhangers van Trump zijn mogelijke nederlaag aanvaarden als hun president dat ook niet doet", vraagt De Vos zich af. "De Trump-aanhangers die ik gesproken heb, herhalen letterlijk wat hun president zegt: dat het systeem corrupt is, de Democraten de verkiezingen proberen te stelen en ze tot het laatste zullen blijven vechten. Dus dat belooft niet veel goeds voor de komende dagen."

Videospeler inladen...

Correspondent Björn Soenens: "Trump zal vechtend ten onder gaan"

Stel dat Trump verliest, zal hij dat accepteren? Correspondent Björn Soenens denkt van niet: "De uitslag zal niet aanvaard worden. Trump zal vechtend ten onder gaan. Hij zal rechtzaken aanspannen, in beroep gaan, tot bij het Hooggerechtshof." Met zekerheid zeggen wie president wordt, wordt geen sinecure: "Er zijn te veel aanvechtingen, betwistingen en politieke discussies."

Want ja, uiteraard kán het zijn dat er fraude is. "Maar een fraude-onderzoek komt er meestal na klachten met bewijsmateriaal." Ook hertellingen zijn niet abnormaal. "Maar nooit eerder werd er fraude uitgeroepen nog voor de stemmen geteld zijn. De klachten van de president hangen met veel haken en ogen aan elkaar."

De klachten van de president hangen met veel haken en ogen aan elkaar
Björn Soenens
Videospeler inladen...

Bert De Vroey geeft stand van zaken:

Videospeler inladen...

Tom Van de Weghe: "Democraten hopen dat Biden vannacht als president-elect volk toespreekt"

De drukte in Delaware waar de Democratische presidentskandidaat Joe Biden zijn hoofdkwartier heeft, neemt toe. "Het luchtruim boven zijn huis wordt bewaakt en er zijn zichtbaar meer veiligheidsdiensten", zegt correspondent Tom Van de Weghe die ter plaatse is. "Ze lijken hier zegezeker."

Komende nacht Belgische tijd spreekt Biden het Amerikaanse volk toe. Dat heeft hij de laatste dagen al eerder gedaan. "Dit keer hopen de Democraten dat hij dat als president-elect kan doen, als toekomstige president", zegt Van de Weghe.

Videospeler inladen...

Republikein Romney: "Verkiezingen zijn niet vervalst, corrupt of gestolen"

De Republikeinse senator en gewezen presidentskandidaat Mitt Romney zegt op Twitter dat het Trump zijn goed recht is om hertellingen aan te vragen of bepaalde onregelmatigheden te laten onderzoeken, "maar hij heeft ongelijk als hij zegt dat deze verkiezingen vervalst, corrupt of gestolen zijn. Het verzwakt onze instellingen die de basis vormen van onze republiek". Romney noemt het "destructief" en "gevaarlijk". De senator is al langer een mondige tegenstander van Trump.

Biden spreekt vannacht Amerikaanse volk toe

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden zou in prime time in de Verenigde Staten ('s nachts bij ons) het Amerikaanse volk gaan toespreken. Dat meldt zijn campagneteam. Biden heeft de overwinning nog niet geclaimd en roept tot nog toe op om eerst alle stemmen te tellen. Vermoedelijk gaan pas volgende week alle stemmen geteld zijn.

Verschil blijft klein in strijdstaten

Het verschil tussen Biden en Trump in de strijdstaten blijft flinterdun, rond 18.30 uur Belgische tijd is dit de  voorlopige tussenstand:

 • Georgia: Biden (49,4%) staat 1.567 stemmen voor op Trump (49,4%)
 • Pennsylvania: Biden (49,4%) staat 9.746 stemmen (49,3%) voor op Trump
 • Nevada: Biden (49,8%) staat 20.542 stemmen voor op Trump (48,1%)
 • Arizona: Biden (50,0%) staat 43.779 stemmen voor op Trump (48,6%)
 • North Carolina: Trump (50,0%) staat 76.737 stemmen voor op Biden (48,6%)

Britse premier Johnson: "Alle vertrouwen in verkiezingsproces"

De Britse premier Boris Johnson heeft alle vertrouwen in het verloop van de verkiezingen in de Verenigde Staten. "Ik heb alle vertrouwen in het systeem", zegt hij. "Ik ga geen uitspraken doen over de uitslag tot die definitief is. Mocht ik een Amerikaan zijn, dan zou ik het ook niet appreciëren als een buitenlandse regering nu al commentaar gaf."

Ook in andere Europese landen wordt gereageerd op het verloop van de stembusgang. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas benadrukt dat beide partijen zich moeten inhouden en rustig de resultaten moeten afwachten. "Het is onverantwoord om de spanningen op te drijven", klinkt het. Een duidelijke vingerwijzing naar Trump.

Hongarije bekritiseert dan weer de "gemanipuleerde" Amerikaanse verkiezingen. De Hongaarse premier Viktor Orban verklaarde in een interview dat de VS andere landen niet meer kan bekritiseren na dergelijke verkiezing. "Ik heb altijd aan de kant van president Trump gestaan", zei hij.

Meest gelezen