AFP or licensors

Franse president Macron wil meer grenscontroles invoeren en het Schengenakkoord hervormen

"Col du Perthus". Wielerliefhebbers herkennen wellicht de naam uit de Ronde van Frankrijk (in 2016 kwam Greg Van Avermaet er als eerste boven).  Uitgerekend die grensovergang tussen Frankrijk en Spanje koos de Franse president Macron uit om een ferme eis op de Europese onderhandelingstafel te leggen: het Schengenakkoord moet dringend en fundamenteel worden hervormd.

Met 26 zijn ze, de Schengenlanden. België is er bij. Onze buurlanden ook.  Het Schengen-akkoord werd ondertekend in 1985. In principe kunnen personen zich binnen de Schengenzone vrij verplaatsen, zonder grenscontroles dus. Niet alle Europese lidstaten doen mee (Ierland is er bijvoorbeeld niet bij). En sommige landen die niet bij de Europese Unie horen zijn er dan weer wél bij (IJsland en Zwitserland). Maar, zegt Macron, we moeten Schengen dringend herbekijken, want het akkoord zoals het nu functioneert speelt mensenhandelaars en terroristen in de kaart.

Geïmporteerde terreur

Het is geen verrassing, de oproep van de Franse president. Vorige week donderdag vermoordde een islamistische terrorist in de basiliek van Nice twee vrouwen en een man. De Franse president noemde de terreurdaad 'een aanval op Frankrijk' en zette 4000 extra militairen in om scholen en kerken te beschermen. 

De dader, een 21-jarige Tunesiër, verbleef nog maar enkele dagen in Frankrijk. Daarom zet Macron nu in op extra controles aan de Franse grenzen. Hij wil het aantal politiemannen die de grensovergangen bewaken meteen verdubbelen, van 2.400 naar 4.800. De grenscontroles zullen worden uitgevoerd door mobiele brigades, die onder meer drones zullen inzetten.

En Macron gaat dus nog een stap verder. De Franse president stelt het verdrag over het vrij verkeer van personen binnen de Schengenzone expliciet in vraag. Want dat verdrag is in de huidige vorm een cadeau voor terroristen en mensenhandelaars, vindt Macron. Opvallend: de Franse president zei niet op welke manier het Schengenverdrag volgens hem fundamenteel moet worden veranderd. Omdat hij niet in zijn kaarten wil laten kijken, of omdat hij het gewoon niet weet, da's onduidelijk.  

Over de timing is Macron wél opvallend duidelijk. Volgende maand is er een Europese top. Dan wil de Franse president het gevoelige onderwerp al op tafel leggen. En een einddatum heeft Macron ook al in zicht, namelijk het voorjaar van 2022. Dan is Frankrijk voorzitter van de Europese Unie en wil de Franse president de diplomatieke pluim op zijn hoed steken. Vlak voor de Franse presidentsverkiezingen van april 2022 zou dat lekker meegenomen zijn voor de huidige Franse president.

Meest gelezen