Een wolf in Yellowstone National Park
National Park Service

Naast een nieuwe president kozen Amerikanen ook voor de wolf, drugs en een nieuwe vlag

In de VS worden tijdens verkiezingen ook traditioneel referenda gehouden over thema's die vaak van groot belang zijn voor individuele staten. Zo koos Colorado voor de herintroductie van de wolf, werden in verschillende staten drugs voor een stuk uit de criminaliteit gehaald en koos Mississippi voor een nieuwe, minder controversiële vlag.

In veel staten konden Amerikanen op 3 november niet alleen kiezen voor Joe Biden, Donald Trump of voor kandidaten voor het Congres. Het referendum is in de VS een veelgebruikte manier om kiezers te laten beslissen over lokale thema's. We zetten een aantal opmerkelijke initiatieven op een rij.

De wolf

In Colorado stond de wolf op het stembiljet. De staat organiseerde het referendum omdat onder president Trump de bescherming van de wolf vorige maand grotendeels werd opgeheven. Volgens critici zou dat gebeurd zijn om stemmen te winnen in landelijke strijdstaten als Michigan en Wisconsin, waar de wolf een bedreiging is voor het vee. 

De staat Colorado kwam met een opmerkelijk voorstel om de wolf te herintroduceren in de staat. De wolf is daar al sinds de jaren 40 uitgestorven. Het voorstel lijkt het met een kleine meerderheid te gaan halen, nog niet alle stemmen zijn geteld. De wet zou de overheid in Colorado verplichten om een populatie wolven uit te bouwen en te beheren.

De wolf is een roofdier dat in de hele VS voorkwam. Op hun hoogtepunt waren ze naar schatting met 2 miljoen. Door de komst van Europese kolonisten werd de populatie gedecimeerd en was de soort bijna uitgestorven in de VS. In de jaren 90 kwam er een plan om de wolf weer te introduceren, met succes. Er zouden nu zo'n 18.000 wolven zijn in de VS. Het grootste deel leeft in de uitgestrekte staat Alaska.

De vlag

In Mississippi stond de vlag van de staat op het stembiljet. In juni werd al beslist om de strijdvlag van de geconfedereerde staten uit de vlag van de staat te halen. De geconfedereerde staten scheidden zich af van de Verenigde Staten in de jaren 60 van de 19e eeuw. Ze voerden onder meer strijd voor slavernij. In 1865 verloren ze de Amerikaanse Burgeroorlog.

De rode vlag met een blauw dwarskruis en daarin de 13 sterren (een per geconfedereerde staat) is vooral voor zwarte Amerikanen een vernedering. De strijdvlag was trouwens nooit de officiële vlag van de Confederatie. Die omvatte wel dat symbool, maar meestal met een roodwitte achtergrond. 

De inwoners van Mississippi konden op 3 november een vervanger kiezen. Ze kozen voor een magnolia (het symbool van de staat), omgeven door 20 sterren en gouden, blauwe en rode balken. De 20 sterren verwijzen naar het feit dat Mississippi als 20e staat toetrad tot de unie van Verenigde Staten. De nieuwe vlag werd met 68 procent van de stemmen goedgekeurd.

Dit is de nieuwe vlag van de staat Mississippi (lees verder onder de foto):

Copyright 2020. The Associated Press. All rights reserved

Slavernij

Kiezers in de Amerikaanse staten Nebraska en Utah hebben dan weer met een ruime meerderheid gestemd voor het verwijderen van slavernij uit de grondwet van hun staten. In 1865 werd slavernij al verboden in de VS, maar veel wetten verwijzen er nog naar.

In de grondwet van de staten Utah en Nebraska stond nog een negentiende-eeuwse uitzondering die slavernij wel nog als straf voor een misdrijf toeliet. In Utah stemde 80 procent en in Nebraska bijna 70 procent voor de afschaffing van die uitzondering. Er was geen politieke weerstand tegen het voorstel.

Drugs

In veel staten stond drugs op het stembiljet. Vier nieuwe staten legaliseren het recreatief gebruik van cannabis: Arizona, Montana, New Jersey en South Dakota. In totaal zijn er nu 15 Amerikaanse staten waar de drugs legaal zijn.

De kiezers in Oregon, een zeer progressieve staat in het noordwesten, hebben gestemd voor de decriminalisering van het bezit van verdovende middelen, inclusief harddrugs zoals heroïne of cocaïne. Het gaat dan wel om een kleine hoeveelheid (1 tot 2 gram) bedoeld voor persoonlijk gebruik. 

De decriminalisering wil niet zeggen dat het legaal is om de drugs te gebruiken, maar het bezit ervan wordt minder streng bestraft. Het gaat vanaf nu om een burgerlijke overtreding, vergelijkbaar met een verkeerovertreding. Wie betrapt wordt op het bezit van deze drugs krijgt de keuze om 100 dollar te betalen of een gratis cursus te volgen in een ontwenningskliniek. De productie of verkoop van deze drugs blijft wel een misdaad.

Meest gelezen