Natuurpunt lanceert "sms-BOS-actie" voor meer bos: "Ook tijdens deze lockdown veel meer wandelaars in natuurgebieden"

Zeker tijdens zonnige herfstdagen gaan heel veel mensen wandelen in het bos of een natuurgebied. In deze lockdownperiode komen ze dan dikwijls heel veel volk tegen, soms té veel. "Dat betekent voor ons alleszins niet dat er te veel natuurliefhebbers zijn, integendeel, dat betekent dat wij te weinig natuur hebben in onze onmiddellijke omgeving", klinkt het bij Natuurpunt. De natuurvereniging lanceert nu een sms-actie zodat je een stukje mee kan betalen voor nieuwe bomen. 

Aan het woord in "Start je dag" op Radio 2 Antwerpen is Frederik Beeckx, communicatieverantwoordelijke bij Natuurpunt. "Het grote gebrek aan natuur speelt ons meer dan ooit parten in periodes van lockdown", legt hij uit. "Daarom is het vaak te druk in natuurgebieden, terwijl natuur op wandelafstand een basisrecht zou moeten zijn voor iedereen. In het Grote  Netewoud in Meerhout bijvoorbeeld tellen we de bezoekers en we merken dat het aantal enorm toegenomen is en nu nog meer toeneemt door weer een lockdown."

Sms-actie

Elk jaar organiseert Natuurpunt de actie Bos voor Iedereen, mensen worden dan uitgenodigd om mee extra bos te komen planten. Dat kan nu door corona niet, omdat het niet opportuun is dat veel buurtbewoners bijeenkomen om bomen te planten. Natuurpunt bedacht daarom een veilige en makkelijke manier om bij te dragen voor nieuw bos. "Als je een sms met de tekst "bos" stuurt naar 8686, dan draag je 4 euro bij voor 2m²", legt hij uit, "en onze ambitie is groot, want we willen in de komende 4 jaar 1.000 voetbalvelden bos bij planten."

Op de vraag hoe ze te werk gaan, antwoordt Frederik: “We zoeken locaties die geschikt zijn om bos te laten groeien op lange termijn, idealiter sluit het nieuwe bos aan bij een bestaand bos of legt het de verbinding tussen natuurgebieden. En we doen dit zeker niet in de plaats van andere kostbare habitats die ook hun waarde hebben voor biodiversiteit en klimaat, zoals natte graslanden, heide of veen. Dan maken we een doordacht bosplan en kiezen een mix van inheemse boomsoorten. De meeste bossen planten we in november en december, omdat de sapstroom van de bomen dan stilligt.”

Alle info vind je hier op de website van Natuurpunt.

Meest gelezen