© Wavebreak Media - creative.belgaimage.be

Nieuwe corona-app op komst: hoest eens in je telefoon en ontdek of je besmet bent

Amerikaanse wetenschappers werken aan een smartphone-app waarmee je snel kan testen of je besmet bent met het coronavirus. Het enige dat je moet doen is even hoesten in je telefoon en de app herkent of je al dan niet een coronahoest hebt. Longarts Lieven Dupont (KULeuven) legde in het Radio 1-programma “Nieuwe feiten” uit hoe de app werkt.

Als je nu wil weten of je besmet bent met het coronavirus, moet je je door een medicus  laten testen en een of meerdere dagen wachten op het resultaat. Terwijl er ook sneltests aan zitten te komen, zijn wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology, in de VS, vergevorderd met de ontwikkeling van een app die simpelweg op basis van je hoest kan zeggen of je al dan niet besmet bent met het coronavirus.

De wetenschappers hebben namelijk ontdekt dat iedereen die besmet is met het vermaledijde virus -ook mensen die geen symptomen vertonen- een heel specifieke hoest hebben. “Wij kunnen met ons gehoor niet herkennen aan welke ziekte iemand lijdt, maar een computer wel”, duidt Longarts Lieven Dupont. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van software met artificiële intelligentie (AI).

Hoewel de software oorspronkelijk ontwikkeld werd om de ziekte van Alzheimer te herkennen, blijkt die ook wonderwel COVID te kunnen opsporen. De software is namelijk getraind om vier parameters af te leiden uit het stemgeluid: sterkte van de stembanden, gemoedsgesteldheid, longcapaciteit en spierverslapping.

Om de software te trainen, verzamelde het team van MIT-onderzoekers ruim 70.000 opnames van hoestbuien -op commando- die ze lieten insturen door vrijwilligers. Zo’n 2.500 van die opnames kwamen van mensen die positief getest hadden op COVID-19, onder hen ook mensen zonder symptomen. Toen de onderzoekers de software loslieten op die duizenden hoesten, bleek die 98,5 procent van de besmette personen te kunnen herkennen aan hun hoest.

Asymptomatische patiënten

De software, zo benadrukt mede-ontwikkelaar Brian Subirana, is niet bedoeld om een diagnose te stellen bij patiënten die covidsymptomen hebben. “De kracht van de tool ligt in zijn vermogen om asymptomatische hoesten van gezonde hoesten te onderscheiden.” Met andere woorden: wie nergens last van heeft, maar zichzelf toch snel wil testen, zal hiervoor de nieuwe software kunnen gebruiken.

Want wat blijkt? “De software was namelijk in staat om àlle mensen die geen klachten hadden, maar wel besmet waren met het coronavirus, eruit te halen”, weet longarts Lieven Dupont. Enig nadeel: er waren 16,8 procent valse positieven, mensen die dus als besmet werden beschouwd terwijl ze dat niet waren.

De app is helaas nog niet beschikbaar, mogelijk wel over een aantal maanden. De MIT-onderzoekers werken op dit moment samen met een bedrijf aan een gratis app die gebruikmaakt van hun AI-technologie. Die moet ook nog worden goedgekeurd. De onderzoekers werken ook samen met verschillende ziekenhuizen om hun technologie nog preciezer te maken.

Luister hier naar de uitleg van longarts Lieven Dupont in "Nieuwe feiten" op Radio 1 en lees eronder verder:

Toekomstmuziek

De MIT-onderzoekers dromen er in hun onderzoekspaper al hardop van om in de toekomst nog verder te gaan. “Pandemieën kunnen tot het verleden behoren als dergelijke tools altijd in de achtergrond aanstaan en steeds verbeterd worden.” 

Op die manier zou het zomaar eens kunnen dat slimme luidsprekers of andere technologische geriefjes in de toekomst automatisch kunnen opmerken of je onbewust al een of andere ziekte onder de leden hebt.

Het MIT is overigens niet het enige instituut waar wetenschappers aan dergelijke projecten werken. Ook de Cambridge University, de Carnegie Mellon University en de Britse startup Novoic werken volgens de Britse omroep BBC aan projecten die COVID-19-hoestgeluiden moeten herkennen. Maar die onderzoekers haalden nog niet zo’n nauwkeurige scores als de nieuwe software van het MIT.

Meest gelezen