500 miljoen jaar oude rotsen in Dworp beklad met racistische slogans

In Dworp, een deelgemeente van Beersel, zijn 500 miljoen jaar oude rotsen beklad. De rotsen werden onlangs aangekocht door de gemeente en in beheer gegeven aan Natuurpunt. Mogelijk heeft die extra aandacht vandalen gelokt. Er werden racistische slogans in het Frans aangebracht, alsook nazisymbolen. De gemeente zal alles laten verwijderen.

De rotsen in Dworp zijn eigenlijk niet zo bekend in de streek, maar ze zijn 500 miljoen jaar oud, uit de tijd toen het daar nog een ondiepe zee was. 

Het bekladden moet overdag gebeurd zijn, want je moet naar beneden klauteren en het is er 's nachts heel donker. Schepen Eddy De Knopper vindt het erg spijtig: "Eigenlijk zijn de rotspunten niet zo bekend, je moet afdalen en in de buurt zijn ook wat huizen. De vandalen hebben toch wat tijd genomen om slogans te spuiten en tekeningen te maken. Gelukkig is dat wel te verwijderen van die oude zandsteen. Het is echt erfgoed, de rotsen komen hier even boven, en zijn pas weer te zien in Sart Moulin, een deelgemeente van Eigenbrakel. Pas vorige week hebben we een stuk grond gekocht met die rotsen. We gaan dat in  beheer geven van Natuurpunt. Mogelijk heeft die aandacht de vandalen gelokt, want je loopt er zo voorbij als je het niet weet." 

De opschriften 'anti musulman', 'bande de makak' en 'allah c'est ta mere' spreken weinig tot de verbeelding. We gaan klacht neerleggen om de verwijderkosten te kunnen verhalen.

Schepen Eddy Deknopper

De rotsen, die bestaan uit groen- geelachtige keiharde zandsteen, behoren tot de Formatie van Blanmont. Ze maken deel uit van het Cambriummassief van Brabant van de oude ondiepe Cambriumzee die de streek ongeveer vijfhonderd miljoen jaar geleden bedekte. Het is een afzettingsgesteente van voornamelijk samengeperst zand. De rotsen komen in het bosje even aan de oppervlakte om vervolgens onder andere aardlagen te verdwijnen en pas opnieuw op te duiken in het Waalse Sart Moulin.  

Meest gelezen