Videospeler inladen...

Politie pakt twee minderjarigen op in Eupen die terreuractie tegen politie in ons land aan het plannen waren

In de buurt van Eupen, in de Oostkantons, heeft de politie afgelopen weekend twee minderjarigen opgepakt die een terreuraanval tegen de politie aan het voorbereiden waren. Dat meldt de Franstalige omroep RTBF. Volgens minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) toont dit aan dat onze veiligheidsdiensten alert zijn en blijven.

De twee hadden een videoboodschap opgenomen waarin ze trouw aan terreurgroep IS hadden gezworen. Ze zouden van plan zijn geweest om minstens één politiekantoor aan te vallen.

Volgens het Federaal Parket waren er afgelopen zaterdag huiszoekingen in Eupen en in Kelmis (La Calamine). "Twee minderjarigen worden verdacht van poging tot terroristische moord en deelname aan de activiteiten van een terroristische organisatie", luidt het. De minderjarige verdachten van 16 en 17 zijn inmiddels geplaatst in een jeugdinstelling.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Onze veiligheidsdiensten zijn dag en nacht paraat en zijn zeer alert

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD)

"Onze veiligheidsdiensten zijn dag en nacht paraat en zijn zeer alert", reageert minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD). "We werken goed samen met onze internationale partners en lezen mee op de sociale media. Een nulrisico bestaat natuurlijk niet. Deze zaak toont dat het gevaar niet is geweken."

VRT NWS verneemt dat het dreigingsniveau niet zal wijzigen. Er is al een analyse gemaakt, en er zijn geen wijzigingen nodig omdat de situatie altijd onder controle was, luidt de redenering. "Er is geen reden tot paniek, maar we moeten alert zijn", aldus Van Quickenborne.

Alleenstaand geval of niet?

De plannen van de twee opgepakte minderjarigen doen denken aan de schietpartij in Luik, ruim 2 jaar geleden waarbij twee politieagenten en een voorbijganger het leven lieten. De geradicaliseerde dader pleegde die aanslag tijdens zijn penitentiair verlof en werd doodgeschoten door de politie.

Voor alle duidelijkheid: de twee zijn opgepakt vóór de terreuraanval van afgelopen maandag in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen, die door terreurgroep IS is opgeëist.

De afgelopen weken zijn er al verschillende terreuraanslagen geweest, vooral in Frankrijk. Half oktober werd in de Parijse voorstad Conflans Saint-Honorine een leraar de keel doorgesneden omdat hij Mohammed-cartoons in zijn les had gebruikt, een 10-tal dagen later vermoordde een jonge Tunesiër 3 mensen met een mes in de Zuid-Franse stad Nice. De daders waren telkens geradicaliseerde moslims. 

Of er een verband is tussen al de aanslagen, is nog onduidelijk, maar er is minstens sprake van copycat-gedrag.

We zijn beter voorbereid dan in 2016

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD)

Van Quickenborne rust niet op zijn lauweren. "Ik zeg u eerlijk: ik slaap 's nachts minder goed", zegt hij in "De wereld vandaag". "Er is geen reden om paniek te zaaien, maar we moeten zeer alert zijn en onze diensten zijn in opperste staat van waakzaamheid: zowel de veiligheidsdiensten als de politiediensten."

In tegenstelling tot enkele jaren geleden handelen potentiële terroristen nu vaker alleen. "Dat is veel moeilijker om tegen op te treden en dus moeten we er sneller bij zijn", zegt Van Quickenborne. "We werken nu ook met terroristenlijsten, waarop mensen staan die constant worden opgevolgd. We zijn beter voorbereid dan in 2016."

Bekijk hieronder het liveverslag van onze collega Steven Decraene uit "Het Journaal":  

Videospeler inladen...

Meest gelezen