Videospeler inladen...

"Tel de stemmen" versus "stop het tellen", onrust in de VS door aanslepende verkiezingsuitslag

De resultaten van de Amerikaanse presidentsverkiezingen laten op zich wachten. Dat leidde gisteravond alvast tot onrust in verschillende steden. Aanhangers van Joe Biden kwamen op straat en riepen op om alle stemmen te tellen, terwijl Trump-supporters naar telbureaus trokken om net het tegenovergestelde te eisen. 

Terwijl de ene groep "stop the count" roept, schreeuwt de andere kant "count the votes".  De onzekerheid over wie de nieuwe president van de Verenigde Staten zal worden, is ook voelbaar op straat. Na de oproep van Donald Trump om te stoppen met het tellen van de stemmen trokken heel wat aanhangers naar telbureaus om net dat te eisen. Maar er ontstonden ook snel betogingen die opriepen om wel alle stemmen te tellen.

Bekijk hieronder beelden van de spanningen gisteravond: 

Videospeler inladen...

De onrust komt er nadat de huidige president Donald Trump aankondigde juridische stappen te ondernemen om het tellen te pauzeren in Michigan, Pennsylvania en Georgia. Ook trekt Trump het verloop van de telling in twijfel op Twitter, waar hij zich erover verbaast dat er, volgens hem, plots overal stemmen voor Biden worden gevonden. "Zo slecht voor ons land!", tweette hij. 

Vrees voor onrust

De meeste protestacties verliepen tot nu toe zonder incidenten, maar in de staat Oregon kwam het wel tot confrontaties met de politie en de Nationale Garde. Ook in de stad New York werden verschillende demonstranten opgepakt. 

VRT NWS-journalist Tom Van de Weghe is in Delaware en vreest dat de onrust zal toenemen als er niet snel duidelijkheid komt:

Videospeler inladen...

Hoe reageert Joe Biden?

"Het is de wil van het volk die bepaalt wie de president van de Verenigde Staten wordt", zei Joe Biden gisteravond in een speech. Een toespraak die leek op een overwinningsspeech, maar vooral opriep om alle stemmen te tellen tot er een duidelijke overwinnaar is.

Bekijk hieronder de meest recente reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen