Foto Michaël Torfs

Regionaal Landschap Schelde-Durme knot jaarlijks 2000 bomen: "Nood aan nieuwe vrijwilligers"

Aan de start van het knotseizoen zijn de Regionale Landschappen dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers, die bomen willen knotten. Alleen al in de regio Schelde-Durme moeten er jaarlijks meer dan 2.000 bomen geknot worden. “Takken die niet op tijd geknot worden, kunnen later onder het gewicht afscheuren”, zegt coördinator Stijn Van Belleghem. 

Het knotseizoen loopt van november tot maart, waarna de vogels opnieuw een plek zoeken om te broeden. Daarom zijn veel Regionale Landschappen dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers, die willen helpen met het knotten van de bomen. Dat is een techniek waarbij de kruin van de boom verwijderd wordt, vaak op een hoogte tussen 2 en 4 meter. 

Het Regionaal Landschap Schelde-Durme knotte vorig jaar meer dan 2.000 bomen. Hoewel er zowat 900 vrijwilligers aangemeld zijn, hebben ze nog altijd nood aan nieuwe werkkrachten. “Vrijwilligers knotten de bomen gratis, maar in ruil mogen ze het hout houden", legt Van Belleghem uit. "Nadat een aantal bomen geknot zijn, hebben de vrijwilligers meestal ook genoeg hout verzameld om enkele jaren door te komen. En daarom komen ze niet elk jaar meehelpen. Zo blijven er heel wat niet-geknotte bomen over.” Daarnaast sluiten ook meer gemeenten zich aan bij de Regionale Landschappen. “Lokeren en Sint-Gillis-Waas zijn nog niet lang onderdeel van onze werking. Ook daar staan dus heel wat bomen die we nog moeten knotten. We willen absoluut vermijden dat ze zomaar worden omgezaagd.” 

“Knotbomen zijn kenmerkend voor onze regio, daarom is het belangrijk dat ze op een goede manier worden onderhouden. 

Stijn Van Belleghem, coördinator Regionaal Landschap Schelde-Durme

Goedgeknot.be

Om vrijwilligers en eigenaars met elkaar in contact te brengen, richtten de regionale landschappen de website goedgeknot.be op. “Iedereen die meer dan 5 knotbomen op zijn of haar perceel heeft staan, kan een beroep doen op de vrijwilligers van de regionale landschappen. Tijdens een opleiding leren de vrijwilligers hoe ze het best een boom kunnen knotten en hoe ze moeten omgaan met een kettingzaag. Daarnaast zijn de vrijwilligers ook automatisch verzekerd door ons.” Zowel vrijwilligers als eigenaars kunnen zich via de website aanmelden.

Meest gelezen