Radio 2

Schildpad van Jan Fabre opnieuw beschadigd in Nieuwpoort: "Ik ben zeer teleurgesteld", reageert burgemeester 

De iconische schildpad op het Fabreplein in Nieuwpoort is opnieuw beschadigd. Vandalen trokken lange diepe strepen op het bladgoud. Ze trekken zich blijkbaar niets aan van de bewakingscamera's. 

Nieuwpoort kocht het kunstwerk in 2003 tijdens de eerste editie van het kunstenfestival Beaufort.  De gemeente betaalde daarvoor 325.000 euro. Eerst stond het beeld op het strand, later verhuisde het naar het Jan Fabreplein. Het moest al twee keer worden gerestaureerd omdat mensen het niet konden laten om erop te klimmen. De laatste renovatie kostte het stadsbestuur 140.000 euro.

Nochtans staan er bewakingscamera's en wie op het kunstwerk klimt, krijgt een boete van 250 euro. Maar blijkbaar houdt dat de vandalen niet tegen, want het kunstwerk is nu opnieuw beschadigd. Je ziet lange, diepe strepen in het bladgoud. En die schade is volgens  burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V) onherstelbaar. "Zo hoorde ik van buurtwoners dat er zelfs iemand met een koersfiets op gereden is. De buurt is zeer verontwaardigd, dan bellen ze me en zeggen "Burgemeester ze zitten op ons", ze zien dat als hun beeld.  Het is een schande, ik ben zeer, zeer teleurgesteld."

Zeer moeilijk om vandalen te straffen zegt de buurt

Buurtbewoner Kevin ziet vaak voorbijgangers op de schildpad kruipen: "Ikzelf doe er niets aan, want tegen dat iemand in actie schiet, zijn de daders weg. Ik heb het één keer gefilmd, maar de politie treedt ook niet in actie."

Een andere buurtbewoner ziet vaak mensen erop kruipen om dan foto's te nemen: "Het is enorm spijtig, het is niet te begrijpen dat mensen dit doen."

De politie gaat via camerabeelden nu op zoek naar de daders. Ze zullen de schade moeten betalen.

Meest gelezen