Foto louter ter illustratie.
Rob Engelaar Fotografie

Voor wie zijn de coronasneltesten en vanaf wanneer worden ze ingezet? Dit zijn de strategie en de prioriteiten

De ministers van Volksgezondheid van ons land hebben een akkoord bereikt over de geleidelijke versterking van het coronatestbeleid met sneltesten. Het gaat in de eerste plaats om antigeentesten, die voldoende betrouwbaar zijn bevonden. De testen zullen in een eerste fase ingezet worden bij de spoeddiensten van ziekenhuizen, triage- en afnamecentra en bij de huisarts.

De enige manier van testen op het coronavirus is momenteel de PCR-test,  de gouden standaard inzake testtechnieken. Deze manier van testen heeft wel het nadeel dat het soms lang wachten is op een resultaat. Bovendien kunnen de laboratoria de grote vraag aan testen niet meer aan, waardoor het testen van mensen zonder symptomen opgeschort is. 

Bekijk het verslag uit  "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Door het invoeren van sneltesten kan de druk op het systeem van deze klassieke testen verlaagd worden. Er zijn verschillende sneltesten in ontwikkeling, maar voorlopig worden alleen de antigeentesten ingevoerd. Volgens het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) voldoen die aan de gewenste kwaliteitscriteria. De testen worden afgenomen met een wisser en geven na 15 tot 20 minuten een betrouwbaar resultaat. 

De verschillende overheden in ons land hebben al een aantal van deze testen aangekocht. Ze zullen in een eerste fase ingezet worden bij de spoedafdelingen van ziekenhuizen, de triage- en afnamecentra en bij de huisartsenpraktijken. Daarnaast kunnen ze ook gebruikt worden in het kader van een clusteronderzoek om de continuïteit van activiteiten en dienstverlening te verzekeren, bijvoorbeeld voor brandweer en politie, het onderwijs en kinderopvang of essentiële sectoren en bedrijven. 

Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling de sneltesten in te zetten in woonzorgcentra of zorginstellingen. Daar zal het testen gebeuren via de klassieke PCR-testen. Het is ook de bedoeling om op korte termijn weer aan een systematische screening te doen in deze instellingen door het herhaaldelijk testen van het personeel. 

Ziekenhuizen die over antigeentesten beschikken, kunnen onmiddellijk opstarten. De overige ziekenhuizen kunnen opstarten in functie van de leveringen, waar desgevallend de overheid ook zelf zal tussenkomen bij een selectie van ziekenhuizen. Voor de antigeentesten in een selectie van triage- en staalafnamecentra en huisartsenpraktijken is de opstart voor einde november gepland. 

Meest gelezen