Archieffoto: een gemeentearbeider harkt bladeren bij elkaar.
Hannelore Coen (Flickr.com - CC BY 2.0)

Leuvense groendienst ruimt elke dag "paar ton bladeren op”, maar wat gebeurt daarmee?

In veel steden en gemeenten zie je de mensen van de lokale groendienst dezer dagen volop bladeren ruimen. Zo haalt de groendienst van de stad Leuven dagelijks een paar ton bladeren op, maar die bladeren moeten natuurlijk ook ergens heen. Afvalverwerker Ecowerf verwerkt alles tot compost.

Het is volop herfst, de bladeren vallen van de bomen, tuiniers zijn in de weer met harken of met de bladblazer. En ook de steden en gemeenten zetten hun personeel van de groendienst in om de massa aan bladeren op te ruimen in de straten. “We zijn nu al enkele weken bezig en zetten elke dag vier tot vijf zuigwagens in", zegt Frans Duerinckx, werkleider groenbeheer van de stad Leuven. "Die kan je vergelijken met een grote stofzuiger. De grote zuigwagens hebben een gemiddelde inhoud tot vijftien kubieke meter. Die worden dan drie tot vier keer per dag gevuld. Dat zijn is dus een paar ton dat wij iedere dag verzamelen.”

De bladeren worden geruimd in parken en langs dreven, maar ook op straten en voetpaden. “Op stoepen is dat voor de veiligheid van de mensen. Het is ook niet zo dat we overal het laatste blad wegzuigen. Op sommige plaatsen mogen de bladeren blijven liggen, daar waar er minder intensief onderhoud gebeurt. Dat is dan goede voeding voor de bomen of struiken.”

Verwerkt tot compost

Zeker tot nieuwjaar is de groendienst in de weer met het ruimen van de bladeren. Maar wat gebeurt er eigenlijk met die bladeren? “Het grootste deel daarvan gaat naar Ecowerf (de afvalintercommunale in het oosten van Vlaams-Brabant n.v.d.r.). Zij verwerken het tot compost”, zegt Frans Duerinckx. 

De bladeren die we wegbrengen krijgen we terug al compost
Frans Duerinckx, werkleider groenbeheer van de stad Leuven

“We hebben een afspraak met Ecowerf en kunnen jaarlijks rekenen op drie grote vrachtwagens compost. Dat gebruiken wij dan weer in onze parken en plantsoenen van de stad om nieuwe aanplantingen te doen of als mulchlaag te gebruiken. Zo wordt alles gerecupereerd: de bladeren die we wegdoen krijgen we in compost terug.” 

Meest gelezen