Videospeler inladen...

"We deden alleen onze plicht": 3 mannen riskeerden leven tijdens terreuraanslag in Wenen om gewonden te helpen

Maandagavond op 2 november werd de Oostenrijkse hoofdstad Wenen opgeschrikt door een terreuraanslag. Drie jonge mannen riskeerden hun leven om een oudere vrouw en een gewonde politieagent in veiligheid te brengen. Eén van hen raakte daarbij zelf gewond. 

Osama Joda, een 23-jarige Palestijn, was maandagavond op weg naar  de vestiging van McDonald's waar hij werkt. Het was gezellig druk in de cafés en restaurants omdat veel mensen nog wilden genieten van een laatste avond voordat er in het hele land een tweede lockdown van start zou gaan. Plots werd iedereen opgeschrikt door geweerschoten. "De terrorist was maar twintig meter bij me vandaan," vertelt Osama. 

AFP or licensors

Al vrij snel kwamen er twee politieagenten toegelopen die de schutter benaderden. Eén van hen werd meteen geraakt. Osama twijfelde geen seconde en bracht de gewonde agent in veiligheid achter een betonnen bank. "Ik probeerde het bloeden te stoppen met mijn handen en mijn jas. Er lag overal bloed."

Ook Recep Tayyip Gultekin en Mikail Özen, twee Oostenrijkers met Turkse roots van 21 en 25 jaar, waren op weg om een koffie te drinken, maar kwamen in de chaos terecht.

We zijn Turkse moslims en vinden elk soort terrorisme verwerpelijk. Het was onze plicht om te helpen. 

"Opeens hoorden we overal geweerschoten. Mensen onder het bloed lagen op de grond," vertelde Mikail op Twitter. Ze brachten meteen een gewonde vrouw in veiligheid door haar naar een nabijgelegen restaurant te dragen. "Dan ben ik oog in oog met de dader gekomen en ben ik zigzag beginnen lopen. Hij heeft geschoten en mijn been geraakt. In het begin had ik zelfs niet door dat ik gewond was," aldus Recep. 

Ondanks deze confrontatie zijn ze de gewonde agent te hulp geschoten. "We konden niet gewoon toekijken dus renden we naar hem toe". Samen met Osama slaagden ze erin om de agent naar een ambulance te brengen. Daarna reden Mikail en Recep meteen naar het politiebureau om te vertellen wat ze gezien hadden. 

"We zijn Turkse moslims en vinden elk soort terrorisme verwerpelijk. We vonden het onze plicht om te helpen," vertelde Mikail. "Wij staan achter Oostenrijk, wij staan achter Wenen."

Het verhaal werd bevestigd door de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer. Tijdens de persconferentie over de terreuraanslag wees hij erop dat de gewonde politieagent was gered door twee Oostenrijkers van Turkse origine. 

De drie jonge mannen worden nu de helden van Wenen genoemd. Bekijk hieronder hun verhaal (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Toch kregen Mikail en Recep ook kritiek op sociale media. Zo worden ze beschuldigd deel uit te maken van de ultranationalistische Turkse groepering Grijze Wolven, nadat er oude foto’s van hen verschenen waarin ze wolven gebaren maakten. De jonge mannen ontkennen dit en zeggen dat ze nooit actief zijn geweest in politieke organisaties.

Bij de terreuraanslag vielen vijf dodelijke slachtoffers, waaronder ook de schutter. Hij werd negen minuten na de eerste noodoproep door een speciale eenheid van de politie gedood. 

Volgens de Oostenrijkse autoriteiten was de dader een 20-jarige man met een dubbele Oostenrijkse en Noord-Macedonische nationaliteit. Hij werd in april 2019 veroordeeld tot een gevangenisstraf omdat hij had geprobeerd naar Syrië af te reizen om zich daar bij terreurgroep IS aan te sluiten. In december vorig jaar kwam hij echter vervroegd vrij. 

Meest gelezen