Nicolas Lambert

Wissel naar winterbanden komt dit jaar trager op gang, VAB roept op om nu al afspraak te maken om lange wachttijden te vermijden

Op dit moment zijn er nauwelijks bandenwissels uitgevoerd en er zijn er ook nog maar weinig gepland. Dat laat pechverhelpingsdienst VAB weten. Normaal doen 6 op de 10 automobilisten hun bandenwissel in november, maar die bandenwissel komt dit jaar trager op gang. VAB raadt aan om toch nu al een afspraak te maken om, wanneer het begint te vriezen, erg lange wachttijden te vermijden.

De temperaturen dalen 's nachts al onder de 7 graden Celsius en dus wordt het volgens VAB zinvol om winterbanden op te leggen. Toch merkt de organisatie dat die wissel, vooral door particulieren, wordt uitgesteld.

"Daar zijn verschillende redenen voor", zegt Joni Junes van VAB. "Er zijn de coronamaatregelen waardoor mensen de wagen sowieso minder gaan gebruiken dezer dagen. Daarnaast is het overdag nog wel mooi weer, waardoor mensen niet direct aan winterbanden denken, hoewel de temperaturen 's nachts toch dalen onder 7 graden. Maar ook het feit dat er maar heel weinig vakanties naar wintersportgebieden geboekt worden (waar vaak winterbanden verplicht zijn), maakt dat de bandenwissel wat op de achtergrond geraakt."

We vrezen dat de wachttijden sterk gaan oplopen

Joni Junes, VAB

De VAB roept op om die wissel niet uit te stellen en nu een afspraak te maken. "We vrezen dat bij de eerste echte winterprik, alle mensen hun banden willen laten wisselen", zegt Junes. "We vrezen dat dan de wachttijden sterk gaan oplopen."

De coronamaatregelen van de overheid tijdens de tweede lockdown laten dat trouwens ook toe. Garages mogen herstellingen en dus ook bandenwissels uitvoeren.

Het heeft volgens VAB nu al zin om met winterbanden rond te rijden. "Winterbanden hebben een effect zodra de temperatuur onder de 7 graden Celsius daalt", zegt Junes. "Dat is tijdens de afgelopen ochtendspitsen al het geval geweest. Winterbanden garanderen dan een betere grip en een kortere remafstand dan zomerbanden."

Meest gelezen