Alweer nieuwe digitale taxidienst in Gent, Leuven en Antwerpen: "Heetch zal andere noden lenigen"

De stad Gent is er niet mee opgezet, maar het taxidecreet laat nieuwe taxidiensten toe. Maandag start Uber in Gent, en vandaag is het Franse Heetch met een Gents platform gestart. De stad vreest zware concurrentie voor de Gentse taxibedrijven, maar zelf zijn de bedrijven er redelijk gerust in. Ook volgens Heetch zelf zullen de twee elkaar gewoon aanvullen.

Vanaf vandaag kunnen mensen in en rond Gent, Leuven en Antwerpen een taxi bestellen via de smartphone op het platform van het Franse bedrijf Heetch. In Brussel bestaat het al. Het principe is hetzelfde als bij Uber, dat maandag ook in Gent begint. Je geeft je adres en je bestemming in, en je kan online betalen. De chauffeurs zijn mensen die zich aansluiten en een deel van hun inkomsten afstaan. Volgens Heetch vullen online taxidiensten een leemte op die er nu nog is.

Onze klanten zijn niet de mensen die een taxi staande houden, of naar een standplaats gaan
Maxime Vander Stichele, hoofd van Heetch België

Het stadsbestuur heeft alleen een bericht gekregen dat Heetch zou starten in Gent, overleg was er niet. "Dat is ook niet nodig", zegt Vander Stichele, "we hebben overlegd met het Vlaams niveau, dat het taxidecreet opstelde. Maar we staan wel open voor overleg met de plaatselijke spelers, als ze dat willen. Het is ook niet zo dat wij grote concurrenten zullen zijn. Eigenlijk zijn we gewoon complementair. We rijden in Gent en de omliggende gemeenten, en onze klanten zijn vooral mensen die gewoon zijn met hun smartphone allerlei zaken te regelen: jonge en lokale mensen. De taxibedrijven moeten het vooral hebben van mensen die gewoonteklanten zijn bij een bedrijf, en naar een taxistaanplaats gaan of een taxi staande houden."

De lockdown laat ons toe in alle rust op te starten in Gent
Maxime Vander Stichele, hoofd van Heetch België

Nu de horeca en cultuurhuizen dicht zijn, en er een avondklok is tussen middernacht en 6 uur, zijn er misschien niet veel klanten om te vervoeren, maar het geeft wel kansen, zegt Vander Stichele nog: "Nu het zo kalm is, kunnen we in alle rust alles goed analyseren, om onze service op punt te stellen tegen het moment dat de lockdown achter de rug is."

Meest gelezen