AFP or licensors

Tekort aan griepvaccins dreigt voor risicogroepen: "Breng je spuitje terug als je het niet echt nodig hebt"

Er dreigt een tekort aan griepvaccins om alle mensen uit risicogroepen te vaccineren. Het gaat dan om 65 plussers,  mensen met een chronische ziekte, zwangeren en hulpverleners. Het Vlaams Patiëntenplatform vraagt andere mensen die een spuitje in hun koelkast hebben liggen om dat terug naar de apotheek te brengen. 

"We hebben veel reacties gekregen van mensen die ongerust zijn", zegt Ilse Weeghmans van het Vlaams Patiëntenplatform. "Griep in combinatie met een chronische ziekte kan een dodelijke combinatie zijn. Als je gezond bent en niet tot de risicogroepen behoort, dan zijn er weinig risico's om een griep te krijgen, buiten het feit dat je een week in je bed ligt. We vinden het daarom ontzettend belangrijk dat als je momenteel een griepvaccin in je frigo hebt liggen en je bent geen risicopatiënt, wees dan alsjeblieft solidair met de mensen die die echt wel nodig hebben. Breng het vaccin dan terug naar je apotheker die de verdeling goed kan doen"

"Waar ik echt boos van word, is dat de apothekers in juni al afspraken hebben gemaakt dat de griepvaccins naar de risicogroepen zouden gaan, en toch zijn ze terecht gekomen bij bedrijfsgeneeskundige diensten, bij grote bedrijven zoals de VRT en de KULeuven. Ik heb gehoord dat de eerste ploeg van KFC Genk al gevaccineerd zou zijn, en dan denk ik: alsjeblieft, waar zijn we mee bezig. Ik vraag dan ook om als het griepseizoen voorbij is samen met de overheden een grondige evaluatie maken. Hier moeten we lessen uit trekken voor volgend jaar", stelt Weeghmans. 

Apothekers

Lieven Zwaenepoel van de Apothekersbond ziet de situatie niet zo somber in, omdat er nog extra vaccins op weg zijn naar ons land. "Als de vaccins die voorzien zijn voor België allemaal goed verdeeld kunnen worden, zouden we moeten toekomen voor iedereen die een vaccin nodig heeft. Dat zijn dan vooral de risicopatiënten en de mensen die voor hen moeten zorgen, de zorgverleners en de mantelzorgers. Als we dat respecteren, dan zouden we daarin moeten slagen."

"Het goede nieuws is dat de griep, die we in februari kunnen verwachten, uiteindelijk veel minder zal doorbreken dan andere jaren dankzij de coronamaatregelen. Die helpen ook zeer goed tegen de verspreiding van griep", zegt Zwaenepoel. "Daarom is voor de gezonde medeburger een griepvaccin veel minder nodig, bijna een luxe, terwijl voor kwetsbare mensen en zij die de covidzorg moeten garanderen, zo een griepvaccin toch erg belangrijk is."

Ik zou vooral  aanraden om te wachten om je te laten vaccineren als je niet tot een risicogroep behoort

Lieven Zwaenepoel

"Er zijn zeker vaccins "verspild" in de bedrijfsgeneeskunde aan mensen buiten de prioritaire doelgroep, dat is jammer. Maar Securex geeft nu aan dat zij een aantal vaccins beschikbaar hebben die ze niet zullen toedienen en vrij zullen maken voor andere mensen. Dat is ook met aandrang gevraagd door de bevoegde ministers. Het is natuurlijk niet zo eenvoudig voor een koude-ketenproduct. De oproep om het vaccin terug naar de apotheek te brengen is eigenlijk niet zo koosjer omdat de koude keten dan niet gegarandeerd is. Ik zou vooral aanraden om voorlopig te wachten met je te laten vaccineren als je niet tot die  risicogroepen behoort en voorrang te geven aan die kwetsbaarste burgers. Terugbrengen is misschien nog een stapje te ver. Laat ons eerst de vaccins die eraan komen op een reguliere manier bij die risicopatiënten brengen", besluit Zwaenepoel. 

Deurne

Christel Van Eynde uit Deurne is een van de apothekers die gezonde mensen oproept om hun griepvaccin terug naar de apotheek te brengen. Heel wat risicopatiënten vinden nu met moeite een vaccin. "Klanten staan hier soms met tranen in hun ogen omdat ze bang zijn en niet meer weten wat te doen", vertelt ze op Radio 2 Antwerpen.

In apotheek Van Eynde in Deurne is het een komen en gaan van mensen die hopeloos op zoek zijn naar een griepvaccin. "We zien heel wat bezorgde ouders van kinderen met ernstige onderliggende aandoeningen, zware diabetespatiënten, maar ook mensen die corona hebben gehad en longschade hebben opgelopen. Die mensen zijn vaak al langs verschillende apothekers geweest, maar zonder succes. Zij behoren tot risicogroep A en krijgen bij ons voorrang, maar we kunnen niet iedereen helpen", zegt apotheek Christel Van Eynde.

Ze merkt ook dat sommige klanten een voorschrift hebben gekregen van hun dokter, maar niet tot risicogroep A behoren. "Mensen proberen vanalles om toch maar een griepprik te krijgen. Er zijn klanten die al een vaccin gekregen hebben, maar dan zeggen dat ze het verloren zijn in de hoop dat ze er een tweede krijgen"

Voor mensen met onderliggende aandoeningen is het soms een drama als zij geen vaccin vinden. "Klanten staan hier soms met tranen in hun ogen omdat ze bang zijn en niet meer weten wat te doen. Onlangs stond hier nog een 80-jarige man met longkanker die ik moest teleurstellen. Dan breekt je hart. Daarom wil ik iedereen die gezond is en een vaccin heeft vragen om het terug te brengen naar zijn/haar apotheker. Er zijn mensen die het nu beter kunnen gebruiken", vertelt Van Eynde.

Meest gelezen