Verkoop apothekers wijzigt tijdens corona: "Minder hoestsiroop, meer slaapmiddelen en huidcrèmes"

Sinds de coronacrisis verkopen apothekers heel andere zaken dan voorheen. Er is minder vraag naar medicatie tegen verkoudheden. Daarentegen hebben klanten wel vaak bijwerkingen door het mondmasker en komen ze daarvoor om middeltjes vragen. En ook anti-stressmiddeltjes en slaapmiddelen worden meer verkocht.

Apotheekster Ann Van De Casteele uit Kortenberg verkocht sinds het begin van de coronacrisis opvallend minder hoestsiroop en keelpastilles. Daar is volgens haar een goede verklaring voor: “Sinds het begin van de coronacrisis valt het op dat een aantal infecties volledig zijn weggevallen. Dat komt denk ik omdat mensen het mondmasker dragen en vaak hun handen wassen. De virussen, waaronder verkoudheden, gaan zich daardoor minder verspreiden. Ik denk ook dat het telewerken mee een rol speelt, mensen zijn meer thuis en komen minder in contact met anderen waardoor de kans op infecties kleiner is.”

Bijwerkingen mondmasker

Al ziet de apotheekster door het dragen van het mondmasker wel nieuwe kwaaltjes opduiken: “Er zijn wat bijwerkingen zoals irritatie van de huid door het mondmasker. De huid is droger, sommigen klagen over acné en puistjes. Er zijn ook klachten over heesheid of een schorre keel. En door het wassen van de handen met alcoholgel, klagen mensen over droge handen.”

Vitamine D heeft een positief effect op luchtwegeninfecties en gaat de weerstand verhogen
Apotheekster Ann Van De Casteele

Klanten vragen ook vaker naar vitaminen. “Mensen vragen vaak om vitaminen tegen covid”, zegt Ann. “Maar eigenlijk hebben ze geen tekort aan vitaminen, maar eerder een tekort aan vitamine D. Iedereen boven de evenaar heeft eigenlijk een tekort aan zon. Hier in België kan je niet elke dag een kwartier in de zon gaan zitten om vitamine D op te doen. Daarom raden wij aan om supplementen vitamine D bij te nemen, het gaat de weerstand verhogen en een positief effect heeft op luchtwegeninfecties.”

Mentale weerslag

De tweede lockdown heeft ook heel wat mensen een mentale tik gegeven, en ook dat ziet Ann in haar apotheek terugkomen: “Er is veel vraag naar middeltjes om beter te slapen want ze hebben veel schrik. We horen ook veel mensen die overdag veel stress hebben of depressies. Die mentale factor weegt toch ook wel erg door.”

Meest gelezen