WikiLeaks-oprichter Julian Assange.
AFP or licensors

Leuvens actiecomité: "Maak WikiLeaks-oprichter Julian Assange ereburger van Leuven"

Het Leuvens Assangecomité wil dat het stadsbestuur journalist en internetactivist Julian Assange benoemt tot ereburger van Leuven. De Australische oprichter van de klokkenluiderwebsite WikiLeaks zit momenteel in een Britse cel op verdenking van samenzwering en computerinbraak. Mogelijk wordt hij ook uitgeleverd aan de Amerikaanse overheid, een rechter beslist daar binnenkort over.

"Wij willen vooral een erkenning vragen voor Julian Assange en bij uitbreiding voor klokkenluider Chelsea Manning. De stad zou bijvoorbeeld een straat naar hen kunnen vernoemen of naar alle klokkenluiders in het algemeen. Of hen ereburger van Leuven maken", vindt Fred Guldentops van het Leuvens Assangecomité. In totaal verzamelde de organisatie meer dan 1000 handtekeningen via een petitie. Dat is voldoende om hun vraag eind deze maand te kunnen voorleggen op de gemeenteraad van Leuven. Of het stadsbestuur oren zal hebben naar het ereburgerschap is nog maar de vraag, aangezien Assange geen enkele band heeft met Leuven.

Klokkenluiders beschermen

Het comité vraagt daarom een ander concreet statement van de stad. Het wil dat Leuven een statuut voor klokkenluiders invoert voor iedereen die voor het stadsbestuur werkt. "Op die manier krijgen de personeelsleden een wettelijke bescherming wanneer ze interne wantoestanden willen aanklagen", zegt Guldentops. In het verleden kwamen klokkenluiders geregeld in de problemen wanneer ze geheime informatie of documenten lekten. In eigen land was er bijvoorbeeld in 2011 nog een reportage van het tv-programma Panorama waarin vier klokkenluiders mistoestanden van hun politiebazen van de zone HaZoDi openlijk aanklaagden.

Sinds bekend werd dat Julian Assange betrokken is bij WikiLeaks had de Australiër lange tijd geen vaste verblijfplaats meer. Op die manier wilde hij voorkomen dat hij zou worden opgepakt door de Amerikaanse veiligheidsdiensten. Assange kreeg in de loop der jaren onder andere asiel in Ecuadoriaanse ambassade in Londen. Begin 2019 trok Ecuador zijn asielrecht in en werd Assange opgepakt door de Londense politie. Sindsdien verblijft hij in een Britse cel in afwachting van een uitspraak in zijn proces. Een rechter beslist binnenkort of hij al dan niet mag worden uitgeleverd aan het Amerikaanse gerecht.

Wat is WikiLeaks?

WikiLeaks is een internationale organisatie die regelmatig geheime documenten van anonieme bronnen of zogenaamde "klokkenluiders" publiceert op het internet. Op die manier wil de organisatie naar eigen zeggen onrecht aanklagen. Ze noemen zichzelf ook wel eens "de niet-censureerbare versie van Wikipedia", maar hebben geen enkele band met de populaire encyclopedie. WikiLeaks werd in 2006 opgericht door de Australische journalist en internetactivist Julian Assange. Intussen zou de organisatie naar verluidt al meer dan 10 miljoen documenten online hebben gepubliceerd. WikiLeaks publiceerde onder andere een handboek voor de beruchte Guantanamo Bay gevangenis en heel wat documenten van de Verenigde Staten over de oorlog in Afghanistan en Irak. De organisatie komt regelmatig in de problemen met het internationale gerecht en wordt onder andere beschuldigd van spionage en samenzwering. Medestanders noemen de aantijgingen "een inbreuk op de vrijheid van meningsuiting".

De organisatie werkt samen met klokkenluiders. Zo bezorgde de Amerikaanse ex-militair Chelsea Manning hen een geheime video-opname van een Amerikaanse helikopteraanval in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Daarop is te zien hoe 12 burgers en journalisten van het internationale persagentschap Reuters worden gedood. De video lokte internationaal veel verontwaardiging uit. Manning werd daarvoor veroordeeld, maar is intussen weer op vrije voeten na gratie van de toenmalige Amerikaanse president Obama. Van maart 2019 tot maart 2020 zat Manning opnieuw vast omdat ze tijdens een proces weigerde te getuigen tegen WikiLeaks en Julian Assange.

Meest gelezen