Brugse koetsiers moeten dan toch  hinderpremie niet terugbetalen

In Brugge moeten de koetsiers hun hinderpremie dan toch niet terugbetalen. Tijdens de eerste coronagolf hadden ze een premie gekregen omdat ze niet met hun paard en kar mochten uitrijden. Maar de Vlaamse Overheid wilde dat geld terugvorderen. Vrijdag werd een akkoord bereikt. Ze mogen hun premie houden. 

De koetsiers kregen in het voorjaar elk tussen de 8000 en 14.000 euro hinderpremie omdat ze niet konden en mochten uitrijden door de coronacrisis. Maar volgens de Vlaamse overheid hadden de koetsiers daar geen recht op omdat ze geen "publiek toegankelijke locatie" zoals een winkel hebben. 

De koetsiers waren woedend en stapten naar de rechtbank. Ook burgemeester van Brugge Dirk De fauw (CD&V) begreep niet waarom de koetsiers de hinderpremie moesten terugbetalen.  Vrijdag bereikten het stadsbestuur en het kabinet van Minister Crevits (CD&V) een akkoord. Ze mogen hun premie dus toch houden. 

“ Als burgemeester ben ik bijzonder gelukkig dat minister Hilde Crevits de Vlaamse regering heeft overtuigd van de specifieke Brugse situatie waarbij koetsiers die enkel het Brugse Marktplein als hun ‘winkel’ hebben, de hinderpremie kunnen behouden. De goede verstandhouding tussen de Vlaamse regering en het Brugse stadsbestuur is van cruciaal belang voor onze stad", zegt burgemeester Dirk De fauw.

Uiteraard zijn ook de koetsiers zeer opgelucht.  Mark Wentein, voorzitter van de  Vzw De Brugse Koetsiers: "Oef, het verzacht een beetje het leed dat alle handelaren in deze moeilijke tijden meemaken. Zonder deze tussenkomsten zouden ook onze paarden eronder gaan lijden.  De winter staat voor de deur en dan moeten alle paarden op stal extra verzorging krijgen wat meer kosten meebrengt. Finaal heeft het gezonde paardenverstand geprimeerd.”

In Brugge rijden er in normale tijden 13 paardenkoetsen rond. Jaarlijks vervoeren ze zo'n 300.000 toeristen. 

Finaal heeft het gezonde paardenverstand geprimeerd

 

Marc Wentein, voorzitter VZW de Brugse koetsiers

Meest gelezen