Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Positieve coronatest? Dat kan je nu zelf in Coronalert-app ingeven

Vanaf vandaag zal iedereen die de corona-app op haar of zijn smartphone heeft en die een positieve corona-test aflegt, dat makkelijker kunnen invoeren in de app.

Zo kan een persoon die positief heeft getest op het coronavirus dat laten weten aan de mensen waarmee die in contact kwam. Dat maakt het makkelijker om aan andere mensen te laten weten dat je positief bent.

Tot nu toe kon je je testresultaat enkel in de app zien als je op voorhand een code had aangemaakt. Die code moest je dan vermelden aan de dokter, die het testresultaat aan de code kon linken. Wanneer je positief testte, verscheen het dan vanzelf in de app.

Lees meer over Coronalert in dit artikel:

Steven Van Gucht: "Geen goed idee om elastieken van mondmasker te kruisen"

Mondmaskers worden nog vaak verkeerd gebruikt of gedragen, waardoor ze eigenlijk geen of niet voldoende bescherming bieden. Daarvoor waarschuwde viroloog Steven Van Gucht vanmorgen op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum. "Daardoor kan een mondmasker soms zelfs onveilig zijn."

Hoog tijd dus volgens Van Gucht, om nog eens te herhalen waarop je moet letten als je een mondmasker draagt. Het meest opvallende advies: de elastiekjes van je mondmasker kruisen, doe je beter niet. "Dat veroorzaakt gaten aan de rand waarlangs druppels kunnen ontsnappen of misschien zelfs binnenglippen", zegt Van Gucht. "Als uw masker afzakt, kunt u beter een knoopje leggen in de elastieken om het beter te laten aansluiten. Of kies een ander masker dat comfortabeler zit."

Verder herhaalde Steven Van Gucht nog eens dat het belangrijk is om steeds je handen te wassen of te ontsmetten voordat je je masker op- en afzet. "Als dat niet mogelijk is, dan is het een goed idee om het masker enkel aan de elastieken of aan de randen vast te nemen. Gebruik ook enkel uw vingers om het masker goed over mond en neus te zetten, en doe dat niet met je volle hand."

Van Gucht benadrukt ook dat het belangrijk is om je mondmasker niet zomaar overal neer te leggen. "Mensen leggen hun masker vaak neer op dezelfde tafel of kast. Daardoor kan dat oppervlak besmet raken en kan het virus van een ander masker op uw masker terechtkomen en uiteindelijk zo uw neus of mond bereiken. Zorg er dus voor dat iedereen thuis een persoonlijke doos heeft om het in op te bergen. En als u weggaat, voorzie dan een tas of zak waarin u uw mondmasker kan opbergen wanneer u het niet draagt."

Nog meer tips? Herlees het artikel dat we eerder schreven:

124.000 bevestigde gevallen in de VS

De voorbije 24 uur zijn in de Verenigste Staten 124.000 bevestigde gevallen van het coronavirus gemeld. Dat is een nieuw record, al voor de derde opeenvolgende dag.

Portugal roept noodtoestand uit

De Portugese president Marcelo Rebelo de Sousa heeft vrijdagavond in een televisietoespraak de noodtoestand uitgeroepen. Die gaat maandag in en geldt voor minstens twee weken in 121 van de 308 gemeenten.

Deze noodtoestand zal "zeer beperkt en grotendeels preventief" zijn, aldus de president. De noodtoestand moet vooral de regering de ruimte geven om efficiënter coronamaatregelen te kunnen nemen.

De Portugezen moeten zoveel mogelijk thuisblijven en waar mogelijk is telewerk verplicht. In tegenstelling tot het voorjaar mogen scholen, winkels en restaurants deze keer openblijven.

Zaterdag houdt de regering een buitengewone ministerraad om te bespreken welke concrete coronamaatregelen nog genomen moeten worden. De overheid overweegt onder meer een avondklok en verplichte temperatuurcontroles op bepaalde plaatsen. Tijdens de eerste golf van het coronavirus bleef de noodtoestand voor zes weken van kracht.

Sinds begin oktober ziet het Zuid-Europese land het aantal nieuwe dagelijkse coronagevallen verdubbelen. In totaal hebben 167.000 mensen reeds positief getest op COVID-19.

Uitbraak in Aarschots woonzorgcentrum: 32 van de 34 bewoners op één afdeling besmet

In woonzorgcentrum Sint-Rochus in Aarschot is een COVID-uitbraak vastgesteld op een gesloten afdeling. Tweeëndertig van de 34 bewoners van die afdeling hebben positief getest op het virus. "Het woonzorgcentrum wordt nu volledig gesloten, tot we zicht hebben op de omvang van de uitbraak", zegt burgemeester Gwendolyn Rutten (Open VLD).

Woensdag al werd de gesloten afdeling, waar personen met dementie verblijven, in afzondering geplaatst, nadat één besmetting met het coronavirus was geteld. Deze middag/vrijdagmiddag kwamen de resultaten van de andere bewoners binnen: 32 van de 34 personen blijken een besmetting opgelopen te hebben.

"Daarop hebben we besloten om het volledige woonzorgcentrum te sluiten", zegt Rutten. "Al het bezoek wordt dus met onmiddellijke ingang stopgezet, totdat we opnieuw een veilige toegang kunnen garanderen. We begrijpen dat dit een zware opdoffer is voor de bewoners en hun familie. Maar we moeten nu alles in het werk stellen om verdere besmettingen tegen te gaan."

Het personeel en de bewoners van de andere afdelingen worden nu volop getest. Ondertussen blijkt ook één iemand van het keukenpersoneel besmet te zijn, waardoor ook de keuken is moeten sluiten. "We krijgen nu maaltijden via een samenwerking met het ziekenhuis van Tienen", aldus Rutten.

De verdere aanpak van de uitbraak zal dus afhangen van de resultaten van de tests. "Daarvoor werken we goed samen met de eerstelijnszone Demerland en het Agentschap Zorg en Gezondheid", besluit Rutten.

Zwaar getroffen voetbalclubs moeten collectief in quarantaine

Om het aantal coronabesmettingen binnen professionele voetbalclubs sneller onder controle te krijgen, kunnen clubs volledig in lockdown geplaatst worden. Dat heeft de Pro League bevestigd. Voortaan zullen inhaalmatchen op avonden met Europees voetbal ingepland kunnen worden, maar ook in een weekend waarin al een wedstrijd op het programma stond.

Voorlopig moesten enkel spelers of medewerkers die positief testten op het coronavirus in quarantaine. Desondanks verspreidde het virus zich bijvoorbeeld bij Moeskroen of Deinze nog altijd als een lopend vuurtje. Daarom treft de Pro League strengere maatregelen. Voortaan kunnen clubs - in samenspraak met de Pro League - beslissen om voor een aantal dagen in volledige lockdown te gaan, waarbij alle activiteiten op de club stilgelegd kunnen worden.

De eerste club die gebruikmaakte van de nieuwe maatregel was Moeskroen. Tussen 29 oktober en 2 november gingen de Henegouwers collectief in quarantaine. Moeskroen werd de afgelopen weken fel getroffen door het coronavirus met zo'n 25 besmette spelers. De wedstrijden tegen Cercle Brugge en STVV werden uitgesteld. Ook de match van komend weekend tegen OHL gaat niet door. Deze week testten nog twaalf positief, onder wie zeven basisspelers.

Ook Waasland-Beveren, KV Mechelen, Deinze en RWDM zagen al wedstrijden uitgesteld worden door een hoog aantal besmettingen. Mogelijk volgen er nog een aantal ploegen de komende weken. Om ervoor te zorgen dat al die matchen ingehaald kunnen worden, besliste de Pro League dat er ook inhaalwedstrijden gepland kunnen worden op avonden met Europees voetbal. Omdat de UEFA nationale duels verbiedt op hetzelfde moment als een Europese wedstrijd, moet die aftrap wel al vroeg op de avond gegeven worden. De Pro League voorziet ook de mogelijkheid om twee duels af te werken in het weekend, waarvan één op vrijdagavond en de andere op maandagavond. De Pro League heeft ook twee inhaaldata voorzien eind december en begin januari, mochten volledige speeldagen uitgesteld worden.

Bijna helft Vlaamse woonzorgcentra kampt met corona: "Als er niks gebeurt zullen zwaksten weer getroffen worden"

Bijna een op de twee Vlaamse woonzorgcentra heeft te kampen met coronabesmettingen. In sommige woonzorgcentra zijn er grote uitbraken. Dat is het geval in woonzorgcentrum Mariaburcht in Dentergem. "Als er niks gebeurt, zullen de zwaksten weer getroffen worden", zegt Dirk Lips van woonzorggroep Curando in deze reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Te veel wandelaars in Bulskampveld in Beernem: "Bezoekers moeten verplicht mondmasker dragen"

De bezoekers van het provinciedomein Bulskampveld in Beernem moeten sinds gisteren een mondmasker dragen. De laatste paar dagen was het daar erg druk. "Soms te druk", zegt Jurgen Vanlerberghe, de West-Vlaams gedeputeerde voor Milieu en Natuur. "Het Journaal" bracht vandaag een bezoekje:

Videospeler inladen...

Koning Filip bezoekt woonzorgcentrum in Namen

Koning Filip heeft woonzorgcentrum Foyer Sainte-Anne in Namen bezocht om het zorgpersoneel, de bewoners en hun familie een hart onder de riem te steken nu ze opnieuw in lockdown moesten gaan.

De koning werd verwelkomd door zingende leerlingen van de lokale buitenschoolse kinderopvang. Daarna ontmoette hij enkele personeelsleden, bewoners en hun familie, uiteraard met respect voor de coronamaatregelen.

Foyer Sainte-Anne telt momenteel 77 bewoners en 83 personeelsleden. Bepaalde verdiepingen van het rusthuis zijn in isolatie geplaatst na enkele coronabesmettingen.

"We proberen ons personeel maximaal te ondersteunen", zegt de directrice. "Dat voldoet helaas niet, dus hebben we de hulp van vrijwilligers moeten inroepen en het leger om logistieke steun gevraagd. We doen alles om het hoofd boven water te houden."

Aanpak coronacrisis kost overheden 17,5 miljard euro in 2020

De aanpak van de coronacrisis zal alle overheden in ons land dit jaar 17,5 miljard euro hebben gekost. Dat staat in de beleidsnota van de staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open VLD). Voor volgend jaar voorspelt de staatssecretaris een impact van iets meer dan 3 miljard, waarvan 2,1 op het niveau van de federale overheid en de sociale zekerheid.

In totaal zal de federale overheid dit jaar voor 12,8 miljard euro aan crisismaatregelen hebben genomen in het kader van COVID-19, blijkt uit cijfers van 27 oktober. De Vlaamse overheid heeft nog eens iets meer dan 2,7 miljard uitgegeven en de Franse gemeenschap en het Waals Gewest iets meer dan 1,5 miljard. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Duitstalige gemeenschap komen aan respectievelijk 443 en 31 miljoen euro. Voor alle overheden samen gaat het om een impact van 17,5 miljard, of 3,9 procent van het bbp.