Foto: Raul Martin

Konden dino's zwemmend of drijvend honderden kilometers zee oversteken? Fossiel in Marokko geeft aan van wel

Konden dinosaurussen de zee oversteken? En was dat dan zwemmend, drijvend of op een soort vlot? De ontdekking van een fossiel in een mijn in Marokko doet vermoeden van wel. "Deze soort dino kwam veel voor in Noord-Amerika, Azië en Europa, maar tot nu toe niet in Afrika. En Afrika was toen omringd door de zee, dus het dier moet de oversteek gemaakt hebben." 

"Ajnabia Odysseus", zo werd de dinosaurus die ontdekt werd in een mijn in Marokko gedoopt. Een toepasselijke naam, want Ajnabi betekent "vreemdeling" in het Arabisch en Odysseus was de Griekse zeevaarder die tien jaar rondzwierf voor hij thuiskwam. "Ajnabi Odysseus was een plantenetende dinosaurus, een verre nazaat van de Iguanodon. Deze dino kwam veel voor in Noord-Amerika, Europa en Azië, maar tot nu toe werd er geen enkele in Afrika ontdekt", vertelt paleontoloog Koen Stein in "De wereld vandaag" op Radio 1. De dino leefde zo'n 66 miljoen jaar geleden en was ongeveer zo groot als een pony. 

De grote vraag is nu hoe de dino in Afrika terechtkwam. Want Afrika was toen een geïsoleerd continent, omringd door honderden kilometers zee. De ontdekking was dan ook een complete verrassing, zegt Nicholas Longrich, die de studie leidde. "Het was totaal onverwacht, alsof je een kangoeroe zou vinden in Schotland. Afrika was volledig omringd door water, dus hoe is hij daar geraakt? Het was onmogelijk om naar daar te wandelen, dus hij moet over het water gegaan zijn." De ontdekking werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift "Cretaceous Research".

Het is geweten dat zoogdieren lange en gevaarlijke oversteken gemaakt hebben over water. "Dat is niet zo uitzonderlijk", zegt ook Stein. "Herten kunnen bijvoorbeeld bij ons de Schelde en de Maas oversteken, olifanten kunnen ook gemakkelijk 50 kilometer in de zee zwemmen. Dus hoogstwaarschijnlijk konden dinosaurussen dat ook." Het is wel de eerste keer dat dit ook effectief gesuggereerd wordt. 

"Het gaat toch over minstens 100 kilometer, dat is wel een grote afstand", benadrukt Stein. "Er was geen landverbinding, dus het dier moet gezwommen hebben of op een soort vlot de zee overgestoken hebben."

Het dier moet gezwommen hebben of op een soort vlot de zee overgestoken hebben

Koen Stein

Een derde optie is dat de dino tot daar gedreven is. "Er waren bijvoorbeeld langnekdino's die vanzelf konden drijven. Door hun longstructuur hadden ze zoveel lucht in hun luchtzakken dat ze vanzelf bleven drijven. Er zijn niet zoveel bewijzen, maar waarschijnlijk hadden plantenetende dino's ook zo'n longstructuur. En het mogen dan wel dieren zijn die voornamelijk op het land leefden, ze zouden niet bang geweest zijn om de zee over te steken."

Meest gelezen