Duizenden kraanvogels trekken mogelijk over Limburg: "Je kan er niet naast kijken"

De kans bestaat dat de komende dagen duizenden kraanvogels over onze provincie zullen vliegen. Zij zijn op weg naar het zuiden. Maar of we ze zullen zien of niet, hangt af van de windrichting. "Als het oostenwind is, worden ze naar Vlaanderen geblazen en dan trekken ze vooral over Limburg", zegt Jos Ramaekers van Natuurpunt Limburg.

De kraanvogels worden al even verwacht in Limburg, maar voorlopig zijn ze er nog niet gespot. Of we ze hier zullen zien of niet, hangt vooral af van het weer en de windrichting. "Die kraanvogels komen vooral uit Scandinavië en het noorden van Duitsland en trekken nu naar het zuiden, naar hun overwinteringsgebieden", legt Jos Ramaekers van Natuurpunt Limburg uit. "Onderweg hebben ze enkele bekende rustplaatsen die ze overleveren van generatie op generatie. Daar vertrekken ze normaal gezien 's morgens vroeg, verder op weg naar het zuiden. Als er dan een westenwind is, worden ze meer naar het oosten gewaaid en zien we ze niet, dan trekken ze over Duitsland. Als het oostenwind is - zoals vandaag voorspeld - worden ze richting Nederland en Vlaanderen geblazen en dan trekken ze vooral over Limburg."

Het kunnen er misschien zelfs 10.000 zijn

Jos Ramaekers van Natuurpunt

De kraanvogels verzamelen op slaapplaatsen. Iedere dag komen er nieuwe vogels toe en dan vertrekken er grote groepen. "Dat kunnen er alles tezamen misschien zelfs 10.000 zijn", gaat Ramaekers verder. "Daar kan je dus niet naast kijken."

Het is moeilijk te voorspellen op welk tijdstip ze precies over ons land zullen vliegen. "Nu is het mooi en helder weer. De kans is dus groot dat ze al vertrokken zijn. Maar als het daar zwaarbewolkt is, blijven ze weleens plakken en dan vertrekken ze misschien pas morgenvroeg."

Meest gelezen