Archieffoto
Patrick Post

Eerste hotel in Brugge failliet door coronacrisis: "Ik vrees dat er nog zullen volgen"

In Brugge moet voor het eerst een hotel definitief de deuren sluiten door de coronacrisis. Hotel 't Voermanshuys is een klein, familiaal hotel met 10 kamers in de  Oude Burg. Ook met andere hotels in Brugge gaat het steeds slechter.

Het is afgelopen voor hotel 't Voermanshuys in Brugge. Het is het eerste hotel in Brugge dat door de coronacrisis failliet is verklaard. Ook andere Brugse hotels hebben het moeilijk. 60 procent van de hotels zijn tijdelijk dicht. De andere hotels zijn open, maar er zijn amper boekingen. Dimitri Thirion van de vzw Brugse Hotels vreest voor meer faillissementen. "Het gaat alleszins nog een zeer lange winter zijn", zegt hij. "We denken alleen nog maar aan overleven. Hopelijk moeten we niet te veel collega's achterlaten, maar ik vrees ervoor. Sommige hoteliers gaan deze crisis niet halen."

Knock-out

Johan Creytens is de eigenaar van het viersterrenhotel Heritage in het centrum van Brugge. Ook hij heeft amper boekingen. "We hebben 22 kamers, maar slecht 2 kamers zijn bezet. Dat is ongezien in de herfstvakantie. Dit voelt aan als een knock-out", zegt hij.

Tijdens de eerste lockdown heeft Creytens zijn hotel volledig gesloten. "Maar dat gaan we nooit meer doen", zegt hij. "Toen kwam er helemaal niets meer binnen van inkomsten. We kregen wel een hinderpremie, maar dat was niet eens genoeg om de kosten voor gas, elektriciteit en water te betalen. We zijn dus blij om nu open te zijn, maar het is roeien met de riemen die we hebben. We houden vol zolang het kan. Dit hotel is ons leven."

Meest gelezen