AFP

Ethiopische leger voert luchtaanvallen uit op opstandige troepen in regio Tigray, vrees voor burgeroorlog neemt toe

In Ethiopië heeft het leger luchtaanvallen uitgevoerd op de regio Tigray, met name tegen de lokale regeringstroepen van het Tigray People's Liberation Front (TPLF). Daarmee lijkt het conflict tussen de regering in Addis Abeba en de regio Tigray nog meer te escaleren. Er wordt gevreesd voor een burgeroorlog.

De Ethiopische eerste minister Abiy Ahmed maakte vandaag op de nationale televisie bekend dat er luchtaanvallen zijn uitgevoerd op de lokale regeringstroepen in Tigray, een regio in het noorden van Ethiopië, aan de grens met Eritrea.

Volgens de eerste minister hebben de luchtaanvallen op verschillende plaatsen in de regionale hoofdstad Mek'ele en in de omgeving daarvan "raketten en andere zware wapens volledig vernield". Wapens die het TPLF zeker zou gebruiken, aldus de eerste minister.

Abiy Ahmed had het over de "eerste ronde van de operatie" tegen het TPLF. Voor zover bekend zouden bij de luchtaanvallen geen slachtoffers gevallen zijn.

De regering in Mek'ele heeft naar verluidt nog niet gereageerd op de luchtaanvallen. In elk geval lijkt het er op dat het conflict tussen de regering in hoofdstad Addis Abeba en de lokale overheid in Tigray aan het escaleren is.

Sterk leger

Experts vrezen dat het kan uitgroeien tot een burgeroorlog. Een oorlog die ook lang zou kunnen duren, want de troepen van het TPLF hebben zich de voorbije maanden enorm versterkt. Anderen menen dat het leger het TPLF eenvoudig kan verslaan.

Eerder deze week besliste de premier al om militairen naar de regio te sturen en de noodtoestand uit te roepen over de regio, nadat TPLF-troepen een militaire basis hadden aangevallen. Bij die aanval zouden verschillende militairen van het nationale leger omgekomen zijn en heel wat materiaal beschadigd zijn.

De premier sprak toen over een "laatste rode lijn" die is overschreden na "maandenlange provocaties". "De federale regering wordt gedwongen tot een militaire confrontatie" om het land te redden, zei de premier. Bovendien verklaarde hij dat "het einde nabij is" voor de regionale troepenmacht. 

Meest gelezen