Expert VITO Mol benadrukt belang van ventilatie: "Zonder ventilatie zweven virusdruppeltjes tot 3 uur in de lucht"

De ventilatie van een ruimte blijkt enorm belangrijk om het coronavirus tegen te houden, vooral als je met meerdere mensen in die ruimte zit. Een expert van de onderzoeksinstelling VITO in Mol benadrukt daarom het belang van een goed ventilatiesysteem of het regelmatig openzetten van ramen. "Het is een preventieve maatregel die iedereen zou moeten toepassen", vertelt Marianne Stranger.

Er wordt almaar meer nadruk op gelegd: ventileren is belangrijk om het coronavirus tegen te houden. Expert Marianne Stranger van de onderzoeksinstelling VITO in Mol benadrukt dat ventilatie het verschil kan maken. "Het is een preventieve maatregel die iedereen zou moeten toepassen. Iedereen draagt een mondmasker, houdt afstand en ontsmet  regelmatig de handen, maar ventileren is ook een heel belangrijk aspect."

Virusdeeltjes tot 3 uur in de lucht

Stranger legt ook uit waarom die ventilatie zo belangrijk is: "Als we praten kunnen er kleine virusdruppeltjes in de lucht komen en die kan je dan inademen. In een gesloten ruimte kunnen die druppeltjes tot wel 3 uur in de lucht blijven zweven als je niet voldoende verlucht."

Vooral als je met meerdere mensen in een ruimte bent, is het nuttig om regelmatig een raam wagenwijd open te zetten

Marianne Stranger, expert binnenlucht bij VITO in Mol

We moeten er dus voor zorgen dat er voortdurend verse lucht binnenkomt. Dat kan je bereiken met een ventilatiesysteem dat regelmatig onderhouden wordt, ofwel door de ramen een hele dag op kiepstand te laten staan.

"Vooral als je met meerdere mensen in een ruimte bent, is het echt wel nuttig om regelmatig een raam wagenwijd open te zetten", zegt Stranger. "Dat hoeft niet lang te zijn. Maar als je dat voor meerdere kortere periodes doet, dan ververs je de lucht. Zo kan je de concentratie van besmettelijke deeltjes sterk beperken." 

Advies voor scholen

Ook voor scholen heeft Stranger nog een belangrijk advies. "Wij adviseren om zoveel mogelijk in te zetten op CO2-meters. Die zijn relatief goedkoop", klinkt het. "Als je de concentratie van koolstofdioxide in een klaslokaal goed opvolgt, dan weet je perfect hoe het met de verluchting zit in functie van het aantal kinderen. Eventueel kan je de ramen tijdens de speeltijd dan extra wijd openzetten."

Meest gelezen