Hondenkapsalons willen weer open: “Zonder verzorging komt de helft van de honden in de problemen”

Door de coronamaatregelen blijven de hondenkapsalons dicht. “We zitten in dezelfde groep als de kappers", zegt Katleen Rego van Golden Dogs uit Alken. “Maar in tegenstelling tot de kappers, komen we niet in contact met mensen. Baasjes zetten hun hond af aan de deur, dus is er geen reden om te sluiten.” 

Volgens Katleen Rego van Golden Dogs uit Alken is er wel wat onduidelijkheid. “Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft laten weten dat het toegelaten is om dieren te verzorgen", zegt ze. "De helft van de honden heeft zo’n kappersbeurt echt nodig."

De helft van de honden komt hier om medische redenen

Katleen Rego

"Op dit moment moet de onderwol uit de vacht genomen worden, anders krijgen die honden huidproblemen. Van een aantal rassen moeten de haren uit de oren getrokken worden om een oorontsteking tegen te gaan. Ook kunnen er haren in de ogen groeien. Ongeveer de helft van de honden komt hier om medische redenen”, benadrukt Rego.

Problemen voorkomen

Om de volgende zes weken te overbruggen raadt Rego aan om de hond vaak te kammen en regelmatig te gaan wandelen, zodat de nagels afslijten. “Was je hond niet te vaak, zeker niet als hij al klitten in zijn vacht heeft”, waarschuwt ze. “Dan vervilt de vacht en maak je het alleen maar erger. Dan moet ik er uiteindelijk de tondeuse in zetten, en dat is jammer.” 

Meest gelezen