Groepje jongeren zorgt voor onrust op Terloplein met vuurwerkbommen: “Niet alle jongeren hier zijn amokmakers”

De voorbije week zorgden enkele jongeren voor onrust op het Terloplein in Borgerhout door vuurwerkbommen af te steken. Volgens Samenlevingsopbouw Antwerpen, dat buurtwerkers inzet op verschillende pleinen in de stad, is het maar een klein groepje jongeren dat voor problemen zorgt. “Dat is jammer, want nu krijgen alle jongeren daar die negatieve stempel, terwijl er ook jongeren zijn die dit niet willen”, klinkt het.

Donderdagavond lieten enkele jongeren op het Terloplein in Borgerhout een houten speelhuisje ontploffen met vuurwerk. Dat vatte vuur maar doofde gelukkig vanzelf. Het is al een week onrustig op het Terloplein, door een groepje jongeren dat er regelmatig vuurwerkbommen afsteekt.

Kleine groep

Volgens Samenlevingsopbouw Antwerpen, dat ook op het Terloplein buurtwerkers inzet, is het slechts een klein groepje jongeren dat amok maakt.

“Door de coronacrisis bevinden veel jongeren zich in een heel erg moeilijke situatie”, zegt Heidi Zwaenepoel van Samenlevingsopbouw Antwerpen. “Jongeren zitten in niet zo’n makkelijke situaties thuis. Ze hebben bijvoorbeeld geen eigen kamer om zich op terug te trekken of ze krijgen niet altijd de job die ze willen. Jongeren zoeken op dit moment afleiding, maar slechts een klein aantal jongeren kiest ervoor om met dit soort gedrag te experimenteren. ”

Negatieve stempel

Volgens Zwaenepoel mogen we niet alle jongeren over dezelfde kam scheren. “We mogen niet vergeten dat er ook een heleboel jongeren zijn die dit niet willen. Door het gedrag van enkelingen krijgen alle jongeren een slechte naam. Het is niet gemakkelijk om van die negatieve stempel af te geraken.”

Samenlevingsopbouw Antwerpen vraagt nu aan de politie om de amokmakers op te sporen. Intussen gaan zij zelf ook in gesprek met andere jongeren om te luisteren en een oplossing te zoeken.

Meest gelezen