Polite ontplooit in Wenen tijdens aanlsag
AFP or licensors

Helft van de verdachten van de aanslag in Wenen was eerder al bekend bij de politie

Acht van de zestien verdachten die in Oostenrijk zijn opgepakt in verband met de terreuraanslag in Wenen waren al bekend bij de politie. Dat zegt de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken. Vier van hen waren al eens veroordeeld voor terreur, een ander voor het plegen van geweld en een laatste voor poging tot moord. 

Bij de aanslag in Wenen, begin deze week, vielen 4 doden. 22 anderen raakten gewond. De 20-jarige dader werd door de Oostenrijkse politie doodgeschoten.

De Oostenrijkse inlichtingendienst werd voor de aanslag door Slovakije gewaarschuwd over de dader. Die stond daar bekend als jihadist en had geprobeerd om aan munitie te komen. Maar met die tip lijkt te weinig te zijn gedaan.

De dader was ook al eens veroordeeld, omdat hij zich in Syrië had willen aansluiten bij IS. De Oostenrijkse overheid erkent intussen dat er fouten zijn gemaakt bij de opvolging van de dader. 

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Ook link met Duitsland

De dodelijke terroristische aanslag in Wenen heeft ook een link met Duitsland, zo heeft de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer gisteren gezegd in het Duitse parlement. 

"Wat de zaak in Wenen betreft, is er een link met extremisten in Duitsland die als gevaarlijk gelden", zei Seehofer in Berlijn zonder meer details te geven. "Het is nu een belangrijke taak voor de Duitse veiligheidsdiensten om deze contacten te evalueren en te controleren."

Details over welke de link dan is, maakte Seehofer niet bekend. Wel duidelijk is dat de Duitse politie in de huizen van vier mensen is binnengevallen. Ze worden niet als verdachten beschouwd, maar ze hadden wel contact met de dader en twee van hen hebben de dader ontmoet.

Herdenking naar aanleiding van de aanslag in Wenen
AFP or licensors

Intussen heeft de Oostenrijkse regering beslist om twee radicale moskeeën te sluiten. De dader was namelijk vaak te vinden in die moskeeën. Ze droegen zeker bij tot zijn radicalisering, is de argumentatie.

De aanslag in Wenen heeft ook gevolgen voor de chef van de antiterreurdienst van de Weense politie. Hij is voorlopig geschorst.

AFP or licensors

Meest gelezen