Kempense bakkers zorgen voor zon in hun brood met vitamine D-gist

Vijf Kempense bakkers zorgen voor zon in hun brood met vitamine D-gist. Het gist wordt blootgesteld aan uv-licht en wordt zo dus verrijkt met vitamine D. "We gebruiken het gist in al onze broden, pistolets, sandwiches en zelfs in onze koffiekoeken", zegt bakker Koen Dilen uit Ravels aan Radio 2 Antwerpen.

Of het brood effectief meer energie geeft, weet Bakker Koen nog niet. "We verkopen het vitamine D brood nog maar sinds twee weken, dus ik heb voorlopig nog geen reactie gehad. Zelf eet ik het brood al vier maanden. Binnenkort laat ik een bloedtest afnemen om te kijken of ik meer vitamine D heb", zegt Koen in Start Je Dag. 

Zelf eet ik het brood al vier maanden. Binnenkort laat ik testen of ik meer vitamine D in mijn bloed heb

Koen Dilen, bakkerij Dilen

Het brood zou kunnen helpen om een tekort aan vitamine D tegen te gaan. “Uit studies blijkt dat acht op de tien mensen een tekort hebben aan vitamine D”, zegt Koen. “Als je in de zon wandelt, maak je die vitamine aan. In de wintermaanden is dat vaak moeilijker. Nu kunnen we dus ook vitamine D binnenkrijgen door brood te eten.”

In totaal zijn er vijf bakkerijen in de Kempen die het zonnebrood verkopen. Je vindt ze in Ravels, Arendonk, Turnhout, Laakdal en Herentals. 

Bakkerij A Tatin in Herentals
Bakkerij Verloore brood in Turnhout

Meest gelezen