Kerktoren in Diest krijgt na jaren imposante kruis terug

De Sint-Barbarakerk van Diest heeft haar kruis terug. Een mastodont van vier meter en 220 kilogram die vanochtend met een grote kraan terug werd geplaatst. De kerk is niet meer in gebruik als gebedshuis maar in handen van de vzw Sint-Annendael.  

De Sint-Barbarakerk, in Diest beter gekend als Kruisherenkerk, is weer compleet. Want het kruis van de toren dat in 2017 werd verwijderd, is vandaag teruggeplaatst. Peter Debroyer van de vzw Sint-Annendael, het psychiatrisch ziekenhuis en rusthuis dat eigenaar is van het gebouw. “Het kruis werd er destijds af gehaald omwille van veiligheidsredenen omdat zo’n kruis wind en weer moet doorstaan.”

 De Diestenaren hebben recht op een mooie kerk met een mooi kruis

Peter Debroyer, vzw Sint-Annendael

En dus werd het kruis verwijderd en helemaal verstevigd en vernieuwd. Net als de voorgevel van de kerk. "Zodat de veiligheid voor de omgeving weer gegarandeerd is. Dat is ook nodig want het kruis is maar liefst vier meter hoog en weegt 220 kilogram. Het zit ook voor een stuk in een schacht zodat het kruis stevig op de kerktoren staat” gaat Peter verder. 

Ook het kruis zelf is helemaal opgeknapt. “Dat gebeurde met oude, smeedtechnieken van destijds. Want de kerk is een beschermd gebouw en we moeten het volgens de richtlijnen aanpakken.” 

Vier jaar hebben de werken geduurd, maar dat was het allemaal waard, besluit Peter: “Het kruis is een belangrijk onderdeel van de Kruisherenkerk. De Diestenaren hebben recht op een mooi kruis, op deze mooie kerk."

Meest gelezen