Videospeler inladen...

"Leugen na leugen na leugen" en "trieste dag voor VS": Amerikaanse zenders gooien Trump van scherm terwijl hij speecht

Donald Trump krijgt veel kritiek op zijn toespraak van afgelopen nacht, waarin hij nog eens - zonder bewijzen - aangeeft dat er fraude wordt gepleegd bij de verkiezingen. Verschillende Amerikaanse televisiezenders hebben zijn speech onderbroken en ook vanuit zijn eigen partij komt er forse kritiek. 

Afgelopen nacht sprak Trump voor de tweede keer sinds verkiezingsnacht. In een kwartier durende speech herhaalde hij - deze keer nog wat forser - de beweringen uit zijn eerste speech. Samengevat? Hij heeft naar eigen zeggen de verkiezingen gewonnen, hoewel het momenteel nog heel close is in verschillende staten. Nog belangrijker: hij zegt nog eens dat er fraude wordt gepleegd, terwijl daar geen bewijzen voor zijn. "Als je enkel de legale stemmen telt, win ik. Ze proberen de verkiezing te stelen."

Enkele Amerikaanse televisiezenders gooiden de huidige president van hun scherm. Dat gebeurde bijvoorbeeld op MSNBC, een zusterzender van NBC, die het ook deed. "We zitten weer in de ongewone positie dat we de president van de Verenigde Staten niet enkel moeten onderbreken, maar ook moeten verbeteren", zo viel er te horen. 

"We gaan dit onderbreken", klonk het ook bij CNBC. "Het overgrote deel van wat de president hier zegt, is niet juist. Hij spreekt over legale en illegale stemmen, daar is geen enkel bewijs voor. Hier zijn enkel woorden, geen waarheid." En zo gaat het nog even verder. De presentator weerlegt zowat elke zin die Trump tot dan toe heeft gezegd. 

Ook bij ABC klonk het fors. "Er is geen enkel bewijs dat er illegale stemmen zijn in die staten", zo klinkt het. "Trump lijkt gefrustreerd dat het tellen van stemmen tijd vraagt."

CNN liet de president wel uitspreken, al kwam er vrij snel onderaan het beeld de tekst "zonder enig bewijs zegt Trump dat hij wordt bedrogen". Na de toespraak klonk het zo: "Wat een trieste dag voor de Verenigde Staten. Hij probeert de democratie aan te vallen. Leugen na leugen na leugen. Er is geen enkel bewijs voor wat hij zegt."

"Het is niet omdat Trump geen specifieke gevallen aanhaalt, dat er geen onregelmatigheden zijn", was dan weer te horen bij Fox News. Al is het wel aan de president en zijn advocaten om met bewijzen te komen, klonk het. "Hij probeert een alternatieve route uit te stippelen om in het Witte Huis te blijven."

Bekijk hier de speech van president Donald Trump (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Ook kritiek bij Republikeinen

Maar ook vanuit politieke hoek komt er kritiek, zelfs van zijn eigen partijgenoten. "Elke stem tellen, is het hart van onze democratie", zegt de voormalige presidentskandidaat Mitt Romney. "Dat proces duurt lang en is frustrerend. Als er onregelmatigheden zijn, zullen die onderzocht worden."

Larry Hogan, de Republikeinse gouverneur van Maryland, vindt dat er "geen verdediging" is voor de uitspraken van Trump. "Amerika is de stemmen aan het tellen. We moeten respect hebben voor de resultaten. 

Will Hurd, een Republikeins congreslid in Texas, zegt dat "een zittende president ons politiek proces ondermijnt". "Hij trekt de legaliteit van stemmen van talloze Amerikanen in twijfel. Dat is gevaarlijk en verkeerd."

Herbekijk hieronder de journaalreportage over de speech van Trump:

Videospeler inladen...

Meest gelezen