THOMAS_VERFAILLE

Maximumcapaciteit op intensieve zorg van UZ Gent stilaan bereikt: "We hebben nog 4 tot 5 bedden" 

"Op intensieve zorg is er nog geen stabilisatie of daling van het aantal ingenomen bedden, eerder een lichte stijging." Aan het woord is hoofdarts van het UZ Gent Frank Vermassen. Hij wacht de komende dagen bang af of de situatie verbetert, want de maximumcapaciteit is zo goed als bereikt. En dan komen ze in het UZ Gent in een worst case scenario terecht waarin keuzes moeten gemaakt worden. "We hopen dat het niet nodig zal zijn, maar zijn er wel op voorbereid". 

Tot nu toe kon het UZ Gent genoeg capaciteit bijcreëren voor patiënten die intensieve verzorging nodig hebben. Niet altijd op de afdeling zelf, maar op andere plaatsen zoals bijvoorbeeld het brandwondencentrum. "Belangrijkste is dat zoveel mogelijk mensen de best mogelijke zorgen krijgen. En dat lukte tot nu toe," legt hoofdarts Frank Vermassen uit. Maar als het aantal opnames zo doorgaat, dan komt het UZ in de problemen. "Als we rekening houden met het aantal bijgecreërde plaatsen, naast de normale intensieve afdeling die vol ligt, hebben we heel concreet nog 4 à 5 plaatsen. We hopen dat dit voldoende is, maar we verwachten dat we de maximumcapaciteit na het weekend zullen bereikt hebben."  

Hopen op kentering maar anders zullen we keuzes moeten maken

Frank Vermassen, hoofdarts UZ Gent

Dan komt het UZ Gent in een nieuwe fase. Daarin proberen ze eerst nog patiënten over te brengen naar andere ziekenhuizen. Maar als dat niet kan, moeten de dokters keuzes maken.  "Bedoeling is om in die fase aan zoveel mogelijk mensen kwaliteitsvolle zorg te geven. Daarbij willen we zoveel mogelijk levens redden, maar we willen de mensen ook nog zoveel mogelijk kwaliteitsvolle jaren aanbieden," zegt Vermassen, "en dan wordt op basis van een aantal criteria de keuze gemaakt tussen deze patiënten waar intensieve verzorging de grootste meerwaarde kan bieden. 

Het is een scenario waar niemand naar uitkijkt. We hopen nog altijd dat dat niet nodig zal zijn, dat er de volgende dagen een kentering komt. Maar het is een scenario waar we ons moeten op voorbereiden," besluit hoofdarts Frank Vermassen.

Meest gelezen