Minister van de Defensie Ludivine Dedonder (PS) (R) en Stafchef Michel Hofman (L)

Minister van Defensie Dedonder (PS): “Lonen van militairen optrekken”

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) wil de lonen van militairen optrekken. Ook zullen ze vaker mogen thuiswerken en worden er nieuwe kazernes bijgebouwd. “Het aantal militairen daalt pijlsnel” aldus de minister. Komende vier jaar moeten er 10.000 militairen worden aangeworven. 

De Minister van Defensie Dedonder zegt daarmee wat de militaire vakbonden, waaronder de ACMP, al enkele jaren zeggen. “Het loon van militairen ligt gewoon te laag”. Zeker voor technische beroepen, waar de nood erg hoog aan is bij Defensie, zijn de lonen al lang niet meer concurrentieel. Jongeren verdienen beter bij de garage of het bedrijf om de hoek. 

De leegloop bij Defensie zat er al een tijdje aan te komen. Het is de gedeelde verantwoordelijkheid van de vorige regeringen dat die te sterk bespaard hebben op Defensie waardoor er te weinig gerekruteerd mocht worden.

Nu al die oude militairen met pensioen gaan kan er niet snel genoeg worden bij gerekruteerd. "Bovendien kan je niet zomaar iedereen rekruteren, zonder dat de lat anders te laag komt te liggen", hoor je bij Defensie. 

Wie gaat dat betalen?

Minister Dedonder zegt ook dat alle eenheden bij Defensie jongerenstages zullen moeten organiseren. Probleem is dat er nauwelijks militairen genoeg zijn voor het uitvoeren van de gewone kerntaken van Defensie.

Minister Dedonder zwijgt ook over hoe dat allemaal betaald zal moeten worden. De vorige Stafchef Mark Compernol vroeg 1 miljard extra aan de regering om het personeelsprobleem aan te pakken. In de praktijk zal Defensie het weer netto met wat minder moeten doen. 

Het departement moet wel minder besparen dan enkele andere departementen.

Komt daarbij dat de komende jaren de eerste facturen zullen volgen voor het bestelde nieuwe militair materieel zoals nieuwe drones, nieuwe vrachtvliegtuigen, gepantserde wagens en schepen voor de marine. De facturen voor de nieuwe gevechtsvliegtuigen zullen wellicht pas voor de volgende regering zijn.

Ook bij Defensie kost koken -helaas- geld. 

Meest gelezen