Natuurpunt roept op om Kempens record nestkastjes te verbreken: "Zo de processierups te lijf gaan"

Natuurpunt Voorkempen vraagt aan de inwoners van onder meer Malle en Zoersel om een nestkastje in hun tuin te hangen. "Op die manier willen we de processierups, die in het voorjaar vaak voor heel wat overlast zorgt, op een natuurlijke manier te lijf gaan", zegt Walter d’Hertefelt van Natuurpunt Voorkempen.

Van november tot januari doet Natuurpunt Voorkempen een poging om het record nestkastjes te verbreken in de gemeenten Malle en Zoersel. "We beginnen daar nu al mee, omdat de meesjes in de winter al proberen te rusten en te slapen in die nestkastjes", legt d'Hertefelt uit. "De mezen bouwen een nestje in het voorjaar en beginnen dan de processierupsen op te eten."

Eén  nest mezen eet ongeveer 64.000 rupsen. Hoe meer nestkastjes, hoe beter

Walter d'Hertefelt, Natuurpunt Voorkempen

De nestkastjes zijn speciaal gemaakt voor mezen, omdat die veel rupsen eten. "Mezenjongen kunnen tot wel 8.000 rupsen verorberen. Een mezenkoppel krijgt gemiddeld acht jongen per nest. Dat wil zeggen dat één nestje mezen ongeveer 64.000 rupsen eet. Hoe meer mezen, hoe beter", klinkt het. De gemeente zelf hangt daarom ook nestkasten op openbare plaatsen. 

Nestkastjes in eigen tuin

"Wij proberen de mensen ook aan te zetten om in hun eigen tuinen nestkasten te hangen, want daar hangt de overheid geen nestkasten", vertelt d'Hertefelt. "Zo worden de rupsen op een natuurlijke manier bestreden en moeten er minder middelen ingezet worden." 

Met nestkastjes worden de rupsen op een natuurlijke manier bestreden en moeten er minder middelen ingezet worden

Walter d'Hertefelt, Natuurpunt Voorkempen

De eikenprocessierups zorgt jaarlijks voor heel wat overlast. De haartjes op de rups, ook wel brandharen genoemd, zorgen voor heel wat ongemakken, zoals huiduitslag, jeuk of zelfs irritatie van de luchtwegen. Om irritatie te vermijden, worden nesten vaak verwijderd door hen op te zuigen of te verbranden. 

Meest gelezen