Overstroomde straten in Honduras.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Orkaan Eta eist meer dan 60 levens in Centraal-Amerika

Orkaan Eta, intussen afgezwakt tot een tropische depressie, houdt al enkele dagen lelijk huis in Centraal-Amerika. In verschillende landen zijn in totaal al meer dan 60 mensen omgekomen. Duizenden anderen raakten gewond. Er wordt verwacht dat de storm weer aan kracht zal toenemen. 

Eta beukte dinsdag in op Nicaragua als een orkaan van categorie 4 met windsnelheden tot 240 kilometer per uur. Nadien veroorzaakte de afgezwakte storm veel wateroverlast in verschillende landen in Centraal-Amerika en maakte hij al tientallen slachtoffers.

De meeste doden vielen in het noorden van Guatemala. Een aardverschuiving veroorzaakt door de storm bedolf tientallen woningen in enkele inheemse dorpen. Meer dan 50 mensen kwamen daar om het leven. "We proberen er nu te voet te geraken, want er is gewoon geen andere manier", zei de Guatemalteekse president Alejandro Giammattei.

Ook in Panama, Costa Rica, Nicaragua en Honduras vielen al verschillende doden. Duizenden mensen raakten gewond. Door overstromingen viel op veel plaatsen ook de stroom uit en moesten mensen hun toevlucht zoeken tot de daken van hun huizen.

Ondanks de vele slachtoffers zijn er ook positieve verhalen. Zo doken in Honduras 60 op zee vermiste vissers na een paar dagen alsnog op. Ze hadden een schuilplaats gevonden op zandbanken in zee. De Hondurese overheid heeft naar eigen zeggen ook al ongeveer 500 mensen van hun daken gered. "We zullen niet uit de regio vertrekken tot we de laatste persoon gered hebben", zei de Hondurese president Juan Orlando Hernández. 

Een zwangere vrouw wordt in veiligheid gebracht in Honduras.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Cuba en Florida bedreigd

De ellende door de storm lijkt echter nog niet voorbij. Het Amerikaanse National Hurricane Center NHC waarschuwt voor nog meer hevige regenbuien de komende dagen, met mogelijk plotse overstromingen en aardverschuivingen tot gevolg.

Het NHC verwacht ook dat Eta in de loop van de dag aan kracht zal toenemen boven het warme water van de Caraïbische Zee en daarna, tijdens het weekend, het zuidoosten van Mexico, Cuba, Jamaica, de Kaaimaneilanden en het zuiden van Florida zal bedreigen.

Meest gelezen