OVERZICHT: Welke staten hebben de kandidaten elk nodig om de verkiezingen te winnen?

Vier dagen na de Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn er nog steeds 6 staten waar de winnaar nog niet bekend is. In de meeste strijdstaten staat de Democratische kandidaat Joe Biden aan de leiding. Hij heeft de overwinning binnen handbereik. Maar wat zijn de mogelijke scenario's en welke staten hebben Biden en Donald Trump elk nodig om de verkiezingen te winnen? 

Eerst en vooral: een presidentskandidaat heeft 270 kiesmannen nodig om officieel de presidentsverkiezingen te winnen.

Joe Biden staat er op dit moment met 253 kiesmannen beter voor en heeft om het "magische getal" van 270 kiesmannen te bereiken minder staten "nodig". Met alleen Pennsylvania (goed voor 20 kiesmannen) heeft hij de overwinning al binnen. Lukt dat niet, dan volstaan 2 van deze 4 staten: Arizona (11 kiesmannen), North Carolina (15 kiesmannen), Nevada (6 kiesmannen) en Georgia (16 kiesmannen).

Voor Donald Trump is het lastiger. Hij heeft nu 214 kiesmannen en heeft dus sowieso Pennsylvania (20 kiesmannen) nodig en daarbovenop 3 van de 4 eerder genoemde staten: Arizona (11 kiesmannen), North Carolina (15 kiesmannen), Nevada (6 kiesmannen) en Georgia (16 kiesmannen).

(Onder deze grafiek vindt u de huidige stand van zaken in de staten)

  1. Pennsylvania (20 kiesmannen): alle ogen zijn nu gericht op deze belangrijke strijdstaat. Wint Biden hier, dan heeft hij genoeg kiesmannen/-vrouwen achter zich om president te worden. Donald Trump stond lang aan de leiding, maar sinds gisteren heeft Joe Biden die overgenomen. In de staat worden nu de poststemmen geteld en die zijn in grote meerderheid Democratisch. Het is dan ook de verwachting dat Biden zijn voorsprong (momenteel ruim 28.000 stemmen) zal uitbouwen.
  2. Georgia (16 kiesmannen): hier is het ontzettend spannend. Ook hier lag Donald Trump lange tijd aan de leiding, maar in de loop van gisterenochtend is Biden over hem gesprongen. Het verschil bedraagt momenteel slechts zo'n 7.000 stemmen waardoor nu al is aangekondigd dat er een hertelling komt. Er zal hier wellicht dan ook niet snel een winnaar worden uitgeroepen. Als Biden wint, dan kan Trump geen 270 kiesmannen meer halen en kan hij hoogstens nog op gelijke hoogte komen met Biden. Maar dat scenario lijkt niet echt aan de orde.
  3. Arizona (11 kiesmannen): hier is het omgekeerde aan het gebeuren. Biden lag hier lange tijd fors aan de leiding en Fox News heeft de staat dinsdagnacht zelfs al aan Biden toegewezen, maar zijn voorsprong is langzaam aan het slinken. Of Trump Biden nog kan inhalen, is lang niet zeker. Hij staat nog steeds zo'n 20.000 stemmen voor. 
  4. Nevada (6 kiesmannen): Biden ligt hier momenteel  aan de leiding, maar er is nog heel wat telwerk in deze staat. Het zou tot zondag kunnen duren vooraleer de meeste stemmen geteld zijn.
  5. North Carolina (15 kiesmannen): Trump ligt hier aan de leiding. De kans dat Biden het daar alsnog haalt, is volgens experts niet zo groot. Volledige resultaten worden pas tegen volgende week verwacht.
  6. Alaska (3 kiesmannen): Trump ligt hier momenteel fors aan de leiding. Niet zo verrassend: de staat ging op één verkiezing na in de jaren 60 ook telkens naar de Republikeinen. Ook hier kan het definitieve resultaat nog lang op zich laten wachten. Deze staat heeft te weinig kiesmannen om van tel te zijn in bovenstaande scenario's.

Collega Bram Vandeputte legde eerder al in "Terzake" uit welke scenario's mogelijk zijn voor Biden en Trump. Bekijk het hieronder:

Videospeler inladen...

Meest gelezen