Video player inladen...

Blauw, grotere zakken en bijpassend mondmasker: nieuw uniform voor NMBS-personeel (en het oude wordt isolatiemateriaal)

Vanaf vandaag dragen de meer dan 4.000 trein- en stationsmedewerkers van de NMBS hun nieuwe, blauwe uniform. Dat moet professioneel en tijdloos ogen, en vooral praktisch zijn voor de medewerkers en duidelijk herkenbaar voor de treinreizigers. Door corona wordt het nieuwe uniform nu ook aangevuld met een bijpassend donkerblauw mondmasker.

Met het nieuwe uniform verdwijnt de grijze outfit na tien jaar uit de stations en treinen. In november 2019 konden een dertigtal medewerkers de verschillende kledingstukken al een maand lang testen. Dat was een goed idee want na de test heeft de vervoersmaatschappij nog een aantal aanpassingen gemaakt. Zo zijn onder meer de broek- en jaszakken groter geworden en kwam er een andere vormgeving voor de kepie en het hoedje voor de treinbegeleiders.

Nog een verandering in vergelijking met de test van vorig jaar is dat het uniform wordt aangevuld met een donkerblauw mondmasker, met het NMBS-logo erop.

In de zomer (c) NMBS

Voor het nieuwe uniform deed de NMBS na een openbare aanbestedingsprocedure beroep op het Belgische modehuis Xandres, uit het Oost-Vlaamse Destelbergen. Zowat 4.300 NMBS-medewerkers zullen het dragen. Het gaat om treinbegeleiders, onderstationschefs en loketbedienden. 

NMBS-blauw: herkenbaarheid troef

Er zijn verschillende kledingstukken, met zowel een winter- als een zomerversie. Nieuw is dat de dames naast een broek of een rok ook een jurkje kunnen dragen. Blauwe tinten staan centraal: zo zijn de mantel en blazer donkerblauw, het hemd van de treinbegeleiders lichtblauw en dat van het stationspersoneel felblauw. 

...en in de winter (c) NMBS

Ook ecologische en maatschappelijke criteria speelden een rol bij de keuze van het uniform. De NMBS legt strikte voorwaarden op aan de fabrikant, zowel voor de keuze en de kwaliteit van de materialen als voor de arbeidsvoorwaarden. Kledingstukken die niet langer worden gedragen zullen door het modehuis worden gerecycleerd tot isolatiemateriaal of andere duurzame oplossingen. Ook de oude uniformen worden gerecycleerd.

Herbekijk ook de journaalreportage over de nieuwe NMBS-uniformen:

Video player inladen...

Meest gelezen