Royals: "Strike a pose" tussen de hortensia's en Caroline van Monaco ziet de gelijkenis met Grace Kelly niet

Interviews, interviews, interviews. Prins Charles prijkt in Vogue, prinses Caroline van Monaco in Madame Figaro. Ook het beruchte tv-interview van prinses Diana uit 1995 wordt dezer dagen opgerakeld: broer Charles Spencer eist duidelijkheid van de BBC. En de man die prinses Amalia bedreigde, krijgt drie maanden cel. Elke zondag varen we in het kielzog van de royals. Een overzicht van het kleine en grote nieuws.

Deze keer palmt Charles Vogue in

Het hoeft niet altijd een schoondochter te zijn die het modemagazine Vogue inpalmt. Na Catherine "Kate" Middleton en Meghan Markle was het de beurt aan de prins van Wales, de Britse kroonprins Charles (71). Charles staat niet meteen bekend als fenomenaal stijlicoon zoals zijn ex-vrouw prinses Diana dat was. Hoewel hij járen geleden door het Amerikaanse mannenblad Esquire toch werd uitgeroepen tot best geklede man ter wereld voor zijn "eenvoudige doch elegante stijl met zijden stropdassen en pochetten".

Koop één keer en koop goed
prins Charles over kleren

Toch is de prins wel degelijk bezig met wat hij draagt. Zijn slogan: "Koop (slechts) één keer en koop (direct) goed". Charles denkt naar eigen zeggen twee keer na over stoffen, kleurencombinaties en details. Hij wil af van onze "wegwerpmaatschappij" en past dat ook al decennialang toe bij zijn kleding. “Ik ben zo iemand die schoenen, of eender welk ander kledingstuk, laat repareren als dat kan in plaats van ze gewoon weg te gooien”, vertelt hij in het Britse decembernummer van Vogue. Hij benadrukt dat de Britse textielsector op veel manieren in duurzame mode kan investeren en meer kan focussen op “reparatie, onderhoud en hergebruik”.

Charles op de cover van Vogue, poserend tussen roze hortensiastruiken:

Een mooi voorbeeld van Charles "recycleren" van kleren is het driedelige kostuum (of morning suit, dat trouwens niet mag gedragen worden na zonsondergang - bij een diner bijvoorbeeld) dat hij droeg op het huwelijk van zijn zoon prins Harry.

De kleermaker laten komen, moest Charles niet: de outfit van Anderson & Sheppard hangt al in zijn kast sinds... 1984. "Ik heb toen overwogen om iets nieuw te dragen. (...) Maar zolang het past, draag ik het bewuste jasje een paar keer per jaar." De prins merkt fijntjes op dat oude kleren passen, moeilijker wordt. "Hoe ouder je wordt, hoe meer je de neiging hebt van vorm te veranderen."   

HERBEKIJK Charles in driedeling kostuum op het huwelijk van Harry en Meghan Markle (19 mei 2018, commentaarstem Flip Feyten en Marlène de Wouters):

Videospeler inladen...

Ex-militair veroordeeld die Amalia bedreigde

Een ex-militair uit Zwolle (Nederland) heeft drie maanden celstraf en dwangverpleging gekregen voor het bedreigen van kroonprinses Amalia. Hij stuurde haar via Instagram berichten en beelden met een "gewelddadige, seksuele en angstaanjagende lading". Hij zou haar opzoeken op school, haar verkrachten en een goede schoolvriend van Amalia "in brand steken".

De veroordeelde, die sinds januari in de gevangenis zit, lijdt onder meer aan schizofrenie en weigerde in het verleden de nodige hulpverlening. Het Openbaar Ministerie eiste daarom zijn terbeschikkingstelling met dwangverpleging.

De man verklaarde dat hij Amalia "op stang wilde jagen na een paar biertjes". Achteraf zou hij de berichten hebben verwijderd. Volgens de rechtbank hebben de prinses en haar vriend de posts gelezen en voelden ze zich bedreigd. Het Instagramaccount van Amalia is intussen offline gehaald. 

Prinses Amalia met koning Willem-Alexander afgelopen zomer in de tuinen van Huis ten Bosch.

Diana's broer eist tweede onderzoek naar spraakmakend interview

Charles Spencer vraagt dat de Britse openbare omroep BBC een onafhankelijk onderzoek start naar hoe journalist Martin Bashir een tv-interview regelde met zijn zus prinses Diana. Dat interview uit 1995 is het beruchte gesprek waarin Diana fel uithaalt naar haar echtgenoot prins Charles en zijn toenmalige minnares Camilla Parker Bowles (nu zijn tweede echtgenote). 

Graaf Charles Spencer, de enige broer van Diana.
Copyright Sandpaper Films 2017/BBC Worldwide

In 1996 werd al eens een onderzoek ingesteld. Martin Bashir had met de hulp van een BBC-graficus bankafschriften vervalst om te laten lijken alsof intimi van de Spencer-familie verhalen verkochten aan de pers. Leugens die Diana over de streep zouden hebben gehaald om een interview te geven. De BBC verontschuldigde zich voor de "omstandigheden waarin Bashir de prinses overtuigde" maar beschikt over een document waarin Diana stelt dat ze die afschriften nooit heeft gezien. "Ze speelden geen rol in haar beslissing", luidt het bij de BBC. 

Broer Charles spreekt in een brief aan de Daily Mail over "witwaspraktijken" en "pure oneerlijkheid". De BBC wil bijkomende nieuwe informatie -bewijsmateriaal - van Charles onderzoeken, maar één cruciale getuige kan momenteel niet meewerken. Bashir (57) testte positief op corona en is ernstig ziek.

BEKIJK hier het Journaalverslag van het spraakmakende tv-interview van prinses Diana en de nasleep ervan in 1995: 

Videospeler inladen...

Charlotte Casiraghi ziet de heilzame kracht van eenzaamheid

Prinses Caroline van Monaco (63) heeft met Charlotte Casiraghi (34) een uitgebreid interview gegeven aan "Madame Figaro", de vrouwenbijlage van de Franse krant Le Figaro. Moeder en dochter hebben het over de liefde voor literatuur en cinema, de kunst van het opvoeden en praten over Grace Kelly. 

Prinses Caroline kijkt terug op haar vrij aparte opvoeding die ze als "een overblijfsel van de 19e eeuw" omschrijft. "Ik zag mijn ouders (prins Rainier en prinses Grace, red.) niet veel. Ik had een Engelse oppas en Franse huishoudster, en zat op kostschool. We waren meer gehecht aan onze nanny's dan aan onze ouders", aldus Caroline. Voor haar dochters Charlotte en Alexandra en zonen Andrea en Pierre pakte de prinses het anders aan.

"We hadden veel vrijheid, maar je waakte over ons", vertelt Charlotte over haar moeder. Charlotte spreekt zelf over de heilzame kracht van eenzaamheid. Caroline vergelijkt het met "een deur" die ze de kinderen toonde, hoe ze hen leerde de sleutels te maken maar hoe ze zelf moesten proberen de deur te openen.

Ik heb weinig affiniteit met films. Mijn filmkennis eindigt in de jaren 80

prinses Caroline erfde niet de filmpassie van moeder Grace Kelly
Grace Kelly met prins Rainier. Zij liet de VS achter zich voor een leven in mondain Monaco.

Charlotte stapte bescheiden in de voetsporen van haar grootmoeder, Hollywoodactrice Grace Kelly, en proefde van de filmindustrie. Ze was samen met haar man Dimitri Rassam producer van de film "Notre-Dame du Nil". Prinses Caroline geeft toe dat het haar ding niet is: "Ik ben geen filmliefhebber, ik heb er weinig affiniteit mee. Mijn cultuur eindigt in de jaren 80:  ik ken vooral oude films." Charlotte kende haar grootmoeder niet. Grace Kelly verongelukte in 1982, vier jaar voor Charlotte geboren was. Ze heeft wel naar films gekeken waarin Grace Kelly speelde en ziet gelijkenissen tussen haar moeder en grootmoeder. "Het gracieuze, het mysterieuze en de discipline", somt ze op.   

Zowel moeder als dochter staan bekend voor hun schoonheid en klasse die ze hebben geërfd van de elegante Grace Kelly. Maar Caroline spreekt dat voor eens en altijd tegen. "Fysiek lijk ik op mijn grootmoeder aan vaderszijde (Charlotte Louise Juliette Grimaldi, red./foto)", zet ze recht. 

1928 @wikipedia.org
Illustrated London News Ltd/Mary Evans

Meest gelezen