AFP or licensors

Donald Trump: "Als je enkel de legale stemmen telt, win ik met gemak. Ze proberen verkiezing te stelen"

Terwijl het absoluut nog niet duidelijk is wie de volgende president van de Verenigde Staten wordt, herhaalt Donald Trump nog eens dat híj deze verkiezingen heeft gewonnen. Dat deed hij in zijn tweede toespraak sinds de stembureaus zijn gesloten. Hij insinueert fors dat er fraude wordt gepleegd. "Als je enkel de legale stemmen telt, win ik met gemak. Ze proberen de verkiezingen te stelen", zegt hij zonder dat daarvoor bewijs is. 

Vrij snel na de verkiezingsnacht gaf Trump al een eerste speech. Hoewel het helemaal nog niet duidelijk was wie president zou worden, claimde hij alvast de overwinning. Hij sprak over staten, waar op dat moment - en zelf nu nog steeds - geen duidelijke winnaar was. Meteen voegde hij eraan toe dat hij naar het Hooggerechtshof zou stappen. "Wij willen niet dat er om 4 uur 's nachts nog stemmen worden gevonden die aan de lijst worden toegevoegd."

De uren nadien bleef Trump wat achter de schermen, maar op Twitter ging het fors. Telkens opnieuw insinueerde de huidige president dat er fraude wordt gepleegd, zonder dat daarvoor bewijs was. Hij had het over stemmen die "ze plots vinden" en dus ook worden geteld. 

Vannacht gaf Trump opnieuw een toespraak, veertig uur na zijn eerste. Hij bracht zijn boodschap nog duidelijker dan de vorige keer. "Als je enkel de legale stemmen telt, dan win ik duidelijk", zo klonk het in de persruimte van het Witte Huis. "Als je ook de onwettige stemmen telt, dan kunnen ze de (de Democraat Joe Biden, red.) verkiezing stelen van ons." Met onwettige stemmen bedoelt hij stemmen die volgens hem te laat binnen kwamen via de post en toch werden meegeteld. 

De blauwe golf is er niet gekomen, er is een rode golf

Voor alle duidelijkheid: er is momenteel geen bewijs dat er fraude wordt gepleegd. Trump liet eerder al weten dat hij in enkele staten het tellen van de stemmen wil stoppen omdat hij denkt dat er fouten gebeuren. Dat laatste herhaalt hij nu. Volgens hem krijgen ze veel signalen binnen van zulke fouten. Zo zouden volgens Trump observators ver weg worden gehouden van de telbureaus in sommige staten.  "Ze willen de verkiezing van ons stelen en dat mogen we niet laten gebeuren", zegt Trump. "Ik heb hiervoor gewaarschuwd."

Bekijk hier een fragment uit de toespraak en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De huidige president haalt ook uit naar de media, die op basis van peilingen een ruime overwinning voor Biden voorspelden. "De blauwe golf (de kleur van de Democraten is blauw, red.) is er niet gekomen. Er is een rode golf (de kleur van de Republikeinen, red.). Fake peilingen zijn verspreid om onze kiezers thuis te houden."

Maar ook hier: het is te vroeg om uit te maken wie de volgende president van de Verenigde Staten wordt. Een kandidaat moet 270 kiesmannen achter zijn naam hebben om dat te worden. Momenteel is dat noch bij Biden noch bij Trump het geval. 

Joe Biden wint de Amerikaanse presidentsverkiezingen

  • Biden

    306
  • 270 kiesmannen
  • Trump

    232

Tot slot herhaalde Trump dat hij desnoods tot het Hooggerechtshof gaat om de huidige resultaten te betwisten. "Het gaat hier niet om wie wint", zo klonk het, "het gaat over het feit dat de verkiezing gestolen wordt". "Dat kunnen we echt niet laten gebeuren. Ik heb bepaalde staten geclaimd, die ook geclaimd zijn door Biden. Het zal een rechtbank zijn die zich daarover moet uitspreken. Ik hoop dat er snel duidelijkheid komt."

Op deze kaart kan je volgen welke staten al met zekerheid zijn toegwezen aan Trump en Biden:

Bekijk hier de volledige speech van president Donald Trump:

Videospeler inladen...

Meest gelezen