Videospeler inladen...

Nieuwe steunmaatregelen: 200 miljoen euro extra voor ziekenhuispersoneel en tijdelijke werkloosheid uitgebreid

De federale regering trekt 200 miljoen euro extra uit voor het ziekenhuispersoneel. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) gezegd op een persconferentie waarop een breed pakket van nieuwe steunmaatregelen werd aangekondigd om verschillende groepen te helpen in de huidige coronacrisis. De maatregelen voor werknemers, werkgevers, zelfstandigen en de zogeheten kwetsbare groepen worden verlengd en uitgebreid. Een overzicht.

Om onze economie overeind te houden tijdens en na deze tweede coronagolf, komt het Overlegcomité met een pakket van nieuwe steunmaatregelen. Tegelijk wordt een aantal bestaande steunmaatregelen verlengd. Dat heeft premier Alexander De Croo (Open VLD) vanochtend aangekondigd, geflankeerd door de bevoegde ministers.

Voor werknemers

De opvallendste nieuwe steunmaatregel voor de werknemers werd aangekondigd door minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke.

Om “de waardering en het respect” voor het ziekenhuispersoneel en thuisverplegers concreet te maken, komt de regering meteen -eenmalig- over de brug met een bedrag van 200 miljoen euro, om hun inspanningen te compenseren. Het bedrag komt bovenop de beloofde consumptiecheque van 300 euro. 

Naast de verlenging van bestaande maatregelen voor werknemers, zoals het uitstel van betaling voor leningen, kan je ook uitstel krijgen als je je belastingen niet kan betalen.

De regering komt ook met een plan om werknemers te ondersteunen bij telewerk en de problemen die ze daarbij ondervinden: het inzetten stress- en burn-outcoaches, opleidingen voor leidinggevenden om personeel vanop afstand aan te sturen en een aanpassing van de selectieprocedures voor ambtenaren, zodat dit vanop afstand kan.

Voor bedrijven

Om de bedrijven door de crisis te helpen, verlengt de federale regering bestaande maatregelen.

Zo wordt de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht verlengd en -opnieuw- uitgebreid naar alle ondernemingen, dus niet alleen de bedrijven die gedwongen gesloten werden. Op die manier moeten werkgevers hun personeelsleden niet meteen te ontslaan, en krijgen die een uitkering van 70 procent van hun brutoloon van de overheid.

Daarnaast worden de verhoogde investeringsaftrek van 25 procent, de garantieregeling voor KMO’s en de garantieregeling voor kredietverzekeringen verlengd.

Ook zal de overheid deels tussenkomen in de financiering van het vakantiegeld voor tijdelijk werklozen en wordt het toepassingsgebied voor de vrijstelling van de RSZ-werkgeversbijdrage voor het derde kwartaal uitgebreid naar andere sectoren die verplicht moesten sluiten, naast de horeca en de evenementensector.

Voor zelfstandigen

Zelfstandigen in de sectoren die verplicht gesloten zijn, zullen tot en met december een beroep kunnen doen op het zogenoemde crisis-overbruggingsrecht als vervangingsinkomen. Vanaf januari komt er een nieuw overbruggingsrecht. 

Ook verlengd wordt het uitstel van betaling voor de vennootschapsbijdrage, tot het einde van het jaar 2020. Er was al een uitstel voorzien tot 31 oktober 2020 en dit uitstel wordt nu dus verlengd tot 31 december.

Nieuw zijn afbetalingsplannen voor zelfstandigen die uitstel van betaling van sociale bijdragen hebben gekregen, met behoud van het recht op terugbetaling gezondheidszorgen en dit tot 31 december 2021.

Voor kwetsbare groepen

En last but not least worden de steunmaatregelen voor de meest kwetsbaren verlengd en uitgebreid. Zo komt er een Task Force Kwetsbare Groepen.

Die werkgroep moet maatregelen uitwerken om de meest kwetsbaren te ondersteunen. Hiervoor wordt een budget van 75 miljoen euro voorzien.

Een volledig overzicht van de steunmaatregelen is te vinden op de website van de federale overheid.

Herbekijk ook de journaalreportage over de recentste steunmaatregelen van de federale overheid: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen