Foto: Chinese Bridge Competition

Lucas Deckers (22) uit Buggenhout wint internationale Chinese quiz : "Spieken was bijna onmogelijk"

De 22-jarige Lucas Deckers uit Buggenhout heeft, als tweede Belg ooit, de 19e editie van de internationale Chinese Bridge Competition gewonnen. Van over de hele wereld konden studenten zich inschrijven om hun Chinese kennis en taalvaardigheden te testen. Door de coronapandemie vond de internationale quiz dit jaar niet in China plaats, maar thuis, online. "Af en toe moesten ze de quiz even stilleggen omdat de internetverbinding van een van de deelnemers was weggevallen", vertelt Lucas.

Lucas Deckers (22) zit in zijn tweede masterjaar Chinese Studies aan de KU Leuven, toen hij begin september van zijn docent de vraag kreeg of hij geïnteresseerd was om deel te nemen aan de internationale Chinese Bridge Competition. De quiz wordt georganiseerd door de Chinese overheid en richt zich op alle buitenlandse studenten die Chinees studeren.

"Elk land stuurt een kandidaat die het dan opneemt tegen de andere kandidaten van hetzelfde continent. Per continent gaan de beste drie deelnemers door. Zij spelen opnieuw tegen de overblijvende kandidaten van de andere continenten. Tot er van elk continent een finalist overblijft", legt Lucas uit. "De wedstrijd bestaat niet alleen uit klassieke quizvragen, maar ook uit doe-opdrachten. Zo moesten we ook een debat voorbereiden, een literair werk voorstellen en discussiëren over inhoudelijke vragen. Allemaal in het Chinees."

Soms werden er vragen over de Chinese cultuur gesteld, waarvan zelfs de Chinezen het antwoord niet weten

De internationale competitie vindt normaal plaats in een televisiestudio in China , maar door de strenge coronamaatregelen was het voor de deelnemers onmogelijk om naar het buitenland te reizen. De wedstrijd ging daarom dit jaar live online door. Om te voorkomen dat deelnemers zouden valsspelen, moesten de studenten zich aan strenge regels houden.

“Via de camera van de laptop kan de jury elke deelnemer in de gaten houden. De camera moest dus altijd aanstaan en op ons gericht zijn. In de finale moest er zelfs een camera achter ons staan, zodat de jury zicht had op de volledige kamer en op mogelijke spiekbriefjes. Bij meerkeuzevragen moeten de antwoorden ingegeven worden op een app op de telefoon. Maar ook daar kan je moeilijk valsspelen. Wanneer je de app afsluit, om bijvoorbeeld iets op te zoeken, wordt dat geregistreerd en word je gediskwalificeerd. Daarnaast is het ook belangrijk dat je zo snel mogelijk antwoordt, dus snel een andere bron raadplegen gaat niet. Spieken is dus bijna onmogelijk.” 

(lees verder onder de foto)

Lucas Deckers (midden) tijdens zijn deelname aan de Chinese Bridge Competition
Foto: Chinese Bridge Competition

Bij een ex aequo moesten we om de beurt een Chinees gedicht opzeggen. Degene die niet meer kon aanvullen, lag eruit.

Spannende online finale

In de finaleronde moest Lucas het opnemen tegen een Australische studente. De twee moesten om de beurt zo snel mogelijk een vraag beantwoorden. Degene die als eerste 10 correcte antwoorden verzamelde, werd gekroond tot winnaar. “Dat was heel spannend, want we hadden elk 9 antwoorden juist. Daarom moesten we bij de laatste vraag ons antwoord op een briefje schrijven en tegelijk omdraaien naar de camera. Gelukkig had ik het correcte antwoord gegeven en mijn tegenstander niet.”

Lucas is de tweede Belg ooit die de Chinese Bridge Competition won. De vijf continentale finalisten krijgen elk een studiebeurs cadeau. Met die prijs kan Lucas een jaar gratis gaan studeren in China. “Alle kosten zijn inbegrepen. Zowel mijn studie, mijn kot als de vliegtickets. Al zal ik nog even moeten wachten tot de coronacrisis is gaan liggen. Maar van zodra het kan, spring ik op het vliegtuig richting China.”

Meest gelezen