Antwerpse tabakswinkels mogen weer open: "Rokers hun sigaret ontnemen, dat heeft impact op psychisch welzijn"

De tabakswinkels in de provincie Antwerpen, mogen weer openen. Dat heeft gouverneur Cathy Berx beslist. Het was een uitbater van een tabakswinkel die oneerlijke concurrentie had aangeklaagd. In tankstations, supermarkten en dagbladwinkels -die wel nog mogen openblijven- kan je wel nog tabak kopen.

Pieter Loots, uitbater van "Tabakshoekje" in Baarle-Hertog, is opgelucht dat hij zijn deuren weer mag opendoen. "Er was oneerlijke concurrentie en sigaretten zijn bovendien essentieel voor rokers", vertelt hij in "Start je dag" op Radio 2 Antwerpen.

Loots kreeg gelijk van de gouverneur. "Ik vind dat de gouverneur een zeer juiste inschatting gemaakt heeft van de problematiek", aldus Loots. "Er was oneerlijke concurrentie en bovendien rookt 20 procent van onze bevolking. Voor hen zijn tabakswaren een essentieel product."

Antwerps gouverneur Cathy Berx bevestigt dat en vindt dat het niet aan de overheid is om een ongezonde gewoonte te verbieden. "Het zou neerkomen op machtsafwending, mocht de overheid dit aangrijpen om een gezonde levensstijl voor te schrijven over zaken die niks met de pandemie te maken hebben."

"Nu tabak verbieden is nefast voor het psychisch welzijn van roker", zegt ze nog.

Andere producten, die geen tabak zijn, moeten wel afgeschermd worden in de tabakswinkels. Die mogen alléén online verkocht worden. 

Meest gelezen