Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Amerikaanse media roepen Joe Biden uit tot president: "Ik word de president van alle Amerikanen"

De Democratische kandidaat Joe Biden is uitgeroepen tot winnaar van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat melden verschillende Amerikaanse media, die nu ook de belangrijkse strijdstaat Pennsylvania aan Biden toewijzen. Hij heeft zo meer dan 270 kiesmannen achter zijn naam. "Ik word de president van alle Amerikanen. Of je nu op mij hebt gestemd of niet", reageert Biden op Twitter.

Na een zenuwslopende verkiezingsweek heeft Biden de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten gewonnen. De beslissing is gevallen door strijdstaat Pennsylvania. Nu hij die staat binnenhaalt, heeft hij exact 273 kiesmannen op zak. Een kandidaat moet minstens 270 kiesmannen verzamelen om president te kunnen worden.

Nog niet alle stemmen zijn geteld, maar volgens de grote Amerikaanse nieuwszenders kan zijn Republikeinse tegenstander Donald Trump zijn achterstand in Pennsylvania niet meer inhalen. De Democraat heeft daar nu en voorsprong van ruim 30.000 stemmen.

Vermoedelijk gaat Biden nog andere strijdstaten binnenhalen. Ook in Arizona, Georgia en Nevada staat hij momenteel voor. Al gaan die niet meer het verschil maken. Trump gaat wellicht nog North Carolina en Alaska binnenhalen, maar kan daarmee niet meer voldoende kiesmannen verzamelen om president te worden.

Bekijk hier hoe het nieuws werd aangekondigd en lees daaronder verder:

Videospeler inladen...

Met de winst van Biden wordt zijn running mate Kamala Harris de eerste vrouwelijke vicepresident van de Verenigde Staten. Op Twitter heeft Biden een eerste reactie geplaatst op zijn overwinning. "Ik ben vereerd dat jullie mij hebben gekozen om ons geweldige land te leiden", schrijft hij. "Er ligt nog een boel werk op de plank, maar ik beloof jullie dat ik de president word van álle Amerikanen. Of je nu voor mij hebt gestemd of niet."

"Ik ben vereerd door het vertrouwen van het Amerikaanse volk in mij en vicepresident-elect Harris", klinkt het in een uitgebreidere persmededeling. "Nu de campagne voorbij is, is het tijd om de woede en de harde retoriek achter ons te laten en samen te komen als één natie."

Het was een lange nek-aan-nekrace tussen Biden en Trump. Het is maar de vraag of die laatste het resultaat zal aanvaarden, want eerder liet hij al meermaals verstaan dat hij juridische stappen zal ondernemen en hertellingen zal eisen.

Bekijk hieronder een videoportret van Biden:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder een analyse door onze correspondent Tom Van de Weghe:

Videospeler inladen...

Meest gelezen