LIVEBLOG - Totaal aantal patiënten in ziekenhuizen daalt licht, Rode Duivel Eden Hazard test positief

Het gemiddeld aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten is in ons land redelijk stabiel gebleven. Elke dag belanden er gemiddeld 645 mensen in een ziekenhuisbed. Het totaal aantal covidpatiënten in het ziekenhuis daalt lichtjes, terwijl er nog altijd mensen bijkomen op de afdeling intensieve zorg. Het gemiddeld aantal besmettingen is met ruim een kwart gedaald (let wel: er worden ook minder mensen getest). Rode Duivel Eden Hazard heeft positief getest. Volg alle updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Overzicht: bemoedigende cijfers, toch blijft druk op intensieve toenemen

  • De voorbije week (31 oktober tot 6 november) zijn per dag gemiddeld 645 coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. In de week daarvoor (24-30 oktober) waren het er gemiddeld 636 per dag. 
  • Gisteren werden 593 nieuwe patiënten opgenomen in het ziekenhuis, 626 mensen mochten het ziekenhuis verlaten.
  • In totaal liggen nu 7.208 patiënten in het ziekenhuis, dat is voor de derde dag op rij een daling. De druk op intensieve zorg blijft wel toenemen: daar liggen 1.459 patiënten (dat zijn er 34 meer dan de dag voordien), 831 onder hen hebben beademing nodig en liggen in een kunstmatige coma.
  • In de periode van 28 oktober tot 3 november stierven per dag gemiddeld 165 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is een stijging met 79% ten opzichte van de voorgaande periode (21 tot 27 oktober).
  • In de periode van 28 oktober tot 3 november zijn per dag gemiddeld 11.790 nieuwe besmettingen geregistreerd (27% minder dan de week ervoor). 
  • Er werden per dag gemiddeld 53.920 testen uitgevoerd. 27,1 procent daarvan is positief. Ons land volgt tot op heden de teststrategie waarbij personen zonder symptomen niet getest worden.
  • Voor het eerst sinds begin september is het zogenoemde reproductiegetal net onder de 1 gezakt (0,99). Dat wil zeggen dat niet meer iedereen die corona heeft iemand anders besmet. Alle maatregelen lijken dus toch hun vruchten af te werpen.

Voor een uitgebreider overzicht kan u terecht op de site van Sciensano.

20.000 demonstranten op straat tegen coronamaatregelen in Leipzig, politie beveelt ontbinding

(c) dpa-Zentralbild

De Duitse politie heeft de ontbinding van een bijeenkomst in Leipzig bevolen van ongeveer 20.000 "antimaskerbetogers", die in een gespannen sfeer bijeenkwamen om te protesteren tegen de beperkingen die door de pandemie waren opgelegd.

"We nodigen alle mensen uit om onmiddellijk te vertrekken" van het centrale plein in Leipzig, waar de demonstratie werd gehouden, tweette de politie.

Volgens beelden van de Duitse zender n-tv rond 17.00 uur lokale tijd hadden de meeste demonstranten het gebied rond het plein waar ze zich hadden verzameld sinds 13.00 uur lokale tijd echter niet verlaten.

De meeste deelnemers namen geen sociale afstand in acht en droegen geen masker, terwijl het grote plein waar de bijeenkomst plaatsvond, vol was met mensen.

De organisatoren, een bonte verzameling tegenstanders van maatregelen in verband met de COVID-19-epidemie, hadden gerekend op zo'n 20.000 deelnemers. De politie spoorde via luidsprekers de betogers aan om de gezondheidsregels te respecteren.

Vlaamse overheid zal sneltests wél inzetten in woonzorgcentra

Vlaanderen zal de sneltests voor coronabesmettingen wél inzetten in de Vlaamse woonzorgcentra. Dat schrijft De Standaard en Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) bevestigt het nieuws aan onze redactie.

Eerder deze week was in de bevoegde werkgroep nog afgesproken om die zogenoemde antigeentesten nog niet meteen in de woonzorgcentra te gebruiken, maar daar de meer betrouwbare PCR-tests te behouden. Maar volgens minister Beke zullen beide tests worden ingezet en kan op die manier ook sneller worden gewerkt.

De sneltests worden ten vroegste volgende week verwacht. Een deel ervan zal naar de zorginstellingen kunnen gaan. Hoe ze worden verdeeld, is nog niet uitgemaakt.

Nieuwe variant van coronavirus bij nertsen

In Denemarken zijn een twaalftal mensen besmet geraakt met een nieuwe variant van het coronavirus. De besmettingen gebeurden in een regio waar veel nertsenkwekerijen zijn. "Het zijn de nertsen die het virus van mensen krijgen, en dan op hun beurt mensen besmetten met hun variant van het virus", legt viroloog Steven Van Gucht uit. Maar er is geen reden tot ongerustheid: het "nertsenvirus" zou niet gevaarlijker zijn voor mensen dan het reeds bekende coronavirus.

Lees meer in dit artikel:

Ondanks mooi weer: slechte herfstvakantie voor hotels aan de kust

De hotels aan de kust hebben ondanks het mooie weer een slechte herfstvakantie achter de rug. Ook de verlenging ervan leidde niet tot meer reservaties. Er waren ook een pak minder dagjestoeristen. Dat meldt toeristisch provinciebedrijf Westttoer.

De hotelsector krijgt het hard te verduren door de coronacrisis. Hoewel ze in tegenstelling tot restaurants en cafés wel mogen openblijven, zijn er heel wat beperkingen. "Het aantal open hotels aan de kust is beperkt", zo klinkt het bij Westtoer.

"Het eerste weekend van de herfstvakantie werd een gemiddelde bezetting van 25 procent genoteerd, terwijl dat normaal een van de jaartoppers is. De tweede week herfstvakantie heeft geen impact op het aantal reserveringen."

Vakantiewoningen

Bij de verhuur van vakantiewoningen valt wel een stijging te noteren. Daar spreken verhuurkantoren van een bezettingsgraad van 50 tot 80 procent. "Het verblijf in een vakantiewoning gebeurt in eigen bubbel en is coronaproof."

"Enkele verhuurkantoren noteren last-minute reserveringen bij de "tweede" (onvoorziene) vakantieweek", aldus Westtoer. Het aantal dagjestoeristen lag ook lager dan gewoonlijk, met 375.000 à 400.000 tegenover gemiddeld 500.000."

Westtoer stelt alles in het werk om de heropstart van het toerisme in het begin van 2021 te faciliteren en te promoten", zegt Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.

Reproductiegetal zakt voor het eerst sinds begin september onder 1

Het reproductiegetal - de mate waarin besmette personen anderen besmetten met het coronavirus - lag in de week van 31 oktober tot 6 november opnieuw onder 1, meer bepaald op 0,993. Dat blijkt uit cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Het is voor het eerst sinds begin september dat het getal weer onder 1 zakt. Ook in alle Belgische provincies is het getal onder die waarde gezakt.

De laatste keer dat er een waarde onder 1 genoteerd werd, dateert uit de week van 29 augustus tot 4 september. Het gebruikte model om het reproductiegetal in België te schatten is gebaseerd op het aantal ziekenhuisopnames.

In elke provincie of gewest, waar de schattingen gebaseerd zijn op het aantal nieuwe gevallen dat door laboratoriumtests worden gediagnosticeerd, liggen de mediane schattingen van het reproductiegetal nu onder 1. Henegouwen heeft het hoogste reproductiegetal, met een geschatte waarde van 0,861.

Sinds 1 oktober 945 patiënten overgebracht naar andere ziekenhuizen

Sinds 1 oktober zijn er 945 transfers geregistreerd in het kader van het spreidingsplan voor ziekenhuizen. Dat blijkt uit cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Door het spreidingsplan brengen ziekenhuizen die hun maximumcapaciteit bereikt hebben qua CODIV-19-patiënten, patiënten over naar andere ziekenhuizen die wel nog beschikbare bedden hebben. Donderdag vonden er 45 transfers plaats.

Het spreidingsplan voor ziekenhuizen is sinds enkele maanden operationeel. Ofwel regelt het ziekenhuis dit zelf binnen het eigen netwerk of de eigen provincie, anders vraagt het een transfer aan bij het Patient Evacuation Coordination Centre (PECC). Het PECC bekijkt dan welke ziekenhuizen beschikbare bedden hebben en regelt het transport.

Oost-Vlaanderen op kop

De provincie die de meeste transfers te verwerken kreeg, is Oost-Vlaanderen (185). In Antwerpen werden 125 patiënten overgenomen, in Brussel 108. Sinds 1 oktober werden ook 24 patiënten overgebracht naar Duitsland.

Het PECC heeft sinds begin oktober in totaal 500 transfers uitgevoerd, waarvan 19 afgelopen donderdag. Zo zijn er volgens het PECC sinds 1 oktober 90 patiënten verhuisd van Brussel naar Oost-Vlaanderen en 63 van Brussel naar Antwerpen. Vanuit Luik zijn 69 patiënten verhuisd naar Limburg.

Meer patiënten op intensieve zorg: "Het is nog altijd bang afwachten"

Nicolas Maeterlinck

Hoewel het totale aantal mensen met corona in de ziekenhuizen licht gedaald is, komen er wel nog altijd mensen bij op intensieve zorg. In het Universitair Ziekenhuis Gent bijvoorbeeld liggen 50 patiënten op intensieve. Verwacht wordt dat die afdeling volgende week helemaal volzet is.

“Het is nog altijd bang afwachten”, zegt hoofd intensieve zorg Dominique Benoit. “De inspanningen die nu geleverd worden door de zorgverleners, zijn extreem. We gaan dit niet zomaar kunnen blijven volhouden. We draaien al sinds maart op volle toeren."

"Na de eerste coronagolf moesten we de ziekenhuizen heropstarten om de niet-covid-patiënten te helpen. En ondertussen beleven we een tweede golf. Dus iedereen zit op zijn tandvlees.”

Beluister hier het gesprek met Dominique Benoit:

Wereldwijd nieuw dagrecord aan coronabesmettingen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft op een dag tijd een record aan wereldwijde coronabesmettingen geregistreerd. De VN-organisatie telde 581.679 nieuwe infecties. Dat waren er ruim 24.000 meer dan het oude dagrecord, geregistreerd op 31 oktober.

Afgelopen etmaal zijn wereldwijd circa 8.900 mensen bezweken door toedoen van het virus, meldt de WHO.

Sinds de uitbraak van het coronavirus eind vorig jaar is volgens de WHO al bij meer dan 48,5 miljoen mensen een besmetting vastgesteld. Experts stellen dat het aantal besmettingen nog veel hoger moet zijn dan het officiële cijfer.

Meer dan 1,2 miljoen mensen wereldwijd zijn overleden aan COVID-19, de ziekte die door het virus wordt veroorzaakt.

In absolute getallen zijn de Verenigde Staten, India en Brazilië het zwaarst getroffen.

Meest gelezen